Дарителската кампания на Райфайзенбанк “Избери, за да помогнеш” 2016 г. набра над 3000 лв. в подкрепа на проекта на Сдружение „Здраве-Екология-Туризъм“ – „Безопасно в Рила!“. Средствата за проекта бяха събрани от лични дарения на 23-ма служители на Групата Райфайзен, както и от банката, която добави средства към всяко дарение на служител.

На събитие днес, зам.-кметът по туризма на община Самоков - Люба Кленова, председателят на сдружението – Людмила Бързанова, членове на БЧК,  Планинската спасителна служба, Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил, заедно с медийните партньори, официално откриха съоръжението. То представлява информационна табела и тест уред, който ще проверява дали скиорите, сноубордистите и туристите са включили своя лавинен уред на режим „предаване“, като подава звукова и светлинна сигнализация. Системата е разположена в района на горна станция на кабинковия лифт. 

Благодарение на тест уреда, скиорите и бордистите могат да проверят дали лавинният им предавател работи коректно и в случай на лавинен инцидент да могат да бъдат открити по-бързо и спасени.

От ПСС напомнят, че в планината хората трябва да са максимално отговорни и да се съобразяват с  препоръките на планинските спасители.