Седмина от протестиращите край врачанското село Алтимир млекопроизводители са арестувани и закарани в полицията в Бяла Слатина за снемане на обяснения.
Това стана след сблъсъци между полицията и земеделци, когато фермерите се опитаха да блокират пътя край селото, а от органите на реда заявиха, че протестиращите нямат разрешително за това. Сред арестуваните и отведени в полицейското управление е и председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриян Цаконски. След като бяха закарани в Бяла Слатина, протестиращите отидоха в града и в момента са пред сградата на полицейското управление, за да изразят съчувствието си към арестуваните си колеги.  

Протести на млекопроизводители започнаха в различни райони на страната. Стопаните настояват за целогодишна субсидия от 0,20 лева за литър качествено мляко и 140 евро годишно за глава добитък, за отпускане на нисколихвени кредити от ДФ „Земеделие" и за стопанисване на пасищата от тях, а не от общините. Освен това те искат да се намали ДДС върху хранителните продукти. Да има контрол върху качеството на предлаганата на пазара стока, да се въведе идентификационната система за животните, за да се получават субсидии за глава добитък от 1 януари 2009 г., да има механизъм за гарантиране на минимални изкупни цени. Млекопроизводителите поставят като условие пред държавата и безвъзмездно предоставяне на общински земи в полза на животновъдите.

Над 100 фермери от Североизточна България блокираха пътя Силистра - Добрич. На мястото има дълги колони от чакащи коли. Евродепутатката Душана Здравкова дойде при протестиращите и заяви, че бившият земеделски министър Нихат Кабил и всички некадърни чиновници, виновни за настоящата ситуация, трябва да понесат своята отговорност. Тя посочи, че Прокуратурата следва да се самосезира.

Близо 200 фермери блокираха и пътя Казанлък – град Шипка при входната артерия на планинското градче. Те се събраха първо пред кметството на Шипка, след което се отправиха към главния път, където спряха движението.

Мирни протести отново имаше и в Старозагорска област, където стотина фермери блокираха пътя Стара Загора - Казанлък.

100 души се включиха в протеста на млекопроизводителите край великотърновското село Шереметя. Въпреки че главният път София – Варна не трябваше да бъде блокиран, това се наложи на два пъти за около пет минути. /БЛИЦ