В 14-дневен срок Софийски градски съд ще се произнесе по искането за обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност. Искът беше заведен от компанията на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." и още пет дружества, сред които "Пещоремонт".
Комбинатът най-вероятно ще бъде обявен в несъстоятелност, заяви след края на днешното двучасово заседание при закрити врата адвокатът на фирмата на Константин Жеваго "Руа инвест енд трейд инк." Николай Стойнов. Причината е, че дружеството дължи 1,6 млрд.лв. на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем. Ако този облигационен заем, който е станал предсрочно изискуем, бъде включен към дължимото от "Кремиковци", размерът на сумата на задълженията на завода става над 2 милиарда лева, каза адвокатът Николай Стойнов. От "Кремиковци" днес са внесли становище до съда, в което се заявява, че заводът е в състояние на платежоспособност. Според Стойнов обаче експертизата, която е била представена в съда, сочи обратното. Той добави, че дружеството не е в състояние да обслужва задълженията си към своите кредитори. Юрисконсултът на "Кремиковци" Тодор Чорбанов заяви, че е поискал от съда да се произнесе обективно за състоянието на "Кремиковци". Според него приоритет на съда е да реши дали "Кремиковци" е неплатежоспособен и дали да се открие процедура по несъстоятелност. На заседанието не е обсъдено евентуално разпродаване на части на комбината.

Днес фирмата „Руа Инвестмънт“ е предложила Ана Миленкова и Александър Георгиев за синдици на Кремиковци, а фирмата „Пещоремонт“ е предложила Светослав Бакалов и Ана Миленкова. От страна на Кремиковци за синдик е предложен Веселин Банков.


По-рано днес от КТ “Подкрепа” обявиха на пресконференция, че облигационерите, които са кредитори на Кремиковци с 325 млн.евро са спечелили делото срещу собствениците на комбината в Лондонския съд и по силата на Европейското законодателство трябва да започне изплащане на техните средства или те да придобият собственост върху Кремиковци. Обигационерите са завели делото на 6 юни 2008 г. в Лондонския съд и на 25 юни т.г. съдът се е произнесъл положително за тяхното искане за възстановяване на заема за Прамод Митал, който вече е нараснал на 328 млн. евро. Както е известно част от тези пари Прамод Митол използва за връщане на част от дълговете на Кремиковци към държавата. Не е ясна съдбата на останалата част от парите.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев очерта възможните варианти за развитие на казуса. Първият е делото по несъстоятелност на комбината да бъде отложено. Това обаче той определи като смъртоносно за Кремиковци, защото ще означава, че до 23 октомври т.г., когато е крайният срок за получаване на комплексно разрешително, Кремиковци няма да има такова и ще спре да работи.
Вторият вариант е, да бъде обявена несъстоятелност на Кремиковци, но тя също има две възможности. Първата е, директно да се достигне до ликвидация и банкрут на комбината. Има определени интереси това да стане и ако това се случи ще настъпи социална експлозия. Втората възможност, за която именно настояват от КТ “Подкрепа” е обявяване на комбината в несъстоятелност, която да бъде последвана от оздравителен план. Тренчев обаче предупреди и за възможността синдикът, който влезе в предприятието, след обявяването му в несъстоятелност, също да води Кремиковци към ликвидация. Има кръгове и кръгчета в тази държава, които са си наумили да разрушат комбината, алармира синдикалният лидер. /БЛИЦ