Името „България” е патентовано като търговска марка от японската корпорация „Мейджи Холдингс” за киселото мляко, което корпорацията продава на пазарите в Япония, Китай, Сингапур и Тайланд, съобщава сп. „Икономист“, цитирано от БГНЕС.
Компанията, която наложи българското кисело мляко на азиатските пазари, е получила права върху името на страната ни още през 1971 г., като от 1973 г. произвежда Meiji Bulgaria Yoghurt. Освен на пазара на Япония, от 2013 г. компанията предлага българско кисело мляко на пазара на Тайланд, а от 2014-а и в Китай и Сингапур.

“С японската компания “Мейджи” имаме сключен лицензионен договор за Япония, Китай и Тайланд, с който ние им предоставяме стартерни култури и ноу-хау за производство на българско кисело мляко”, посочиха от държавния производител „Ел Би Булгарикум”. Японската корпорация обаче не крие, че именно марката “България” е направила продуктите й бестселър.

В Япония продуктът българско кисело мляко на „Мейджи България“ е по-известен бранд от тези на „Кока-Кола“ или „Данон“, а 57,5% от японците асоциират България с киселото мляко, обяви президентът на компанията Кадзуо Кавамура на среща с българския министър на икономиката Божидар Лукарски на 8 април 2015 г.

Последното регламентиране на правата над думата “България” за азиатския пазар е с решение на правителството “Станишев” от 9 ноември 2006 г. В него се казва, че Министерският съвет разрешава на “Ел Би Булгарикум” да използва името “България” в наименованията на продуктите при сключване на договори с чуждестранни партньори за производство на кисело мляко по българска технология и по българска закваска.

Търговските марки се регистрират в патентните ведомства на съответните страни, където продуктите се продават. Ограниченията заради полученото право над името „България” вече са създали проблем между частна българска компания с интереси към китайския пазар и “Мейджи Холдингс”. 25 български предприятия към 16 юни т.г. са изразили интерес за износ на млечни продукти за Китай, по данни на Българската агенция за безопасност на храните.

В средата на юни т.г. пловдивската „Бор-Чвор” подписа споразумение за износ на млечни стоки в Китай с Ningbo Free Trade FUDI Development company unlimited.

“Вероятно по-късно ще се сблъскаме с този проблем за запазеното име “България” в търговска марка на пазара на Китай. Ние ще изнасяме нашия кашкавал за Китай под марката “Бор-Чвор”, държим на това. Върху опаковките ще изписваме БГ номера на продуктите и че е произведен в България”, обясни Благовеста Илиева, управител на компанията.

На финалната права е и първата инвестиция за изграждането на български млечен завод в Китай, в партньорство между китайската компания Heilongjiang Wondersun Dairy Co Ltd и “Лодис Инвест”, която произвежда млечни стоки.