В Кюстендил беше представен държавният стандарт за сладкия плод. Това стана по време на среща в Института по земеделие между представители на Министерството на земеделието и храните и земеделски производители.
Стандартът за пресните череши включва показатели за външен вид, форма, размер, както и недопускането на повреди по плодовете. Изискване има и към опаковката и маркирането. Той допуска до 10% отклонение във формата, големината и оцветяването, както и до 10% от плодовете без дръжки. <br /> <br /> По отношение на външния вид черешите трябва да бъдат свежи, цели, здрави и чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без чужд мирис и вкус, с дръжки. Зрелостта на плодовете трябва да бъде беритбена, която да позволява те да издържат на манипулации и транспорт. <br /> <br /> За ранните сортове размерът на черешите трябва да бъде не по-малко от 15 мм, а за средноранните и късни сортове &ndash; 20 мм. В стандарта не се допускат механични наранявания, болести и неприятели, наранявания от градушка, измръзване, слънчев пригор, както и продукти от растителна защита. <br /> <br /> Опаковките на черешите трябва да бъдат пластмасови и картонени, а всяка опаковка трябва да бъде от един сорт и едно качество. Експертите отбелязаха, че върху маркировката трябва да се включи информация за: населеното място, вида на черешата, името на производителя, качеството на плодовете, датата на беритбата, нетната маса и официалният знак за контрол. <br /> <br /> Окачествяването на черешите ще се извършва от инспектор по качество на плодове и зеленчуци към Българската агенция по безопасност на храните. /БЛИЦ<br />