Ще повлече ли Източна Европа австрийските банки към дъното и не дебне ли допълнителна опасност, свързана със стабилността на еврото? Това са тревоги, изказани на страниците на австрийското списание "Профил", предаде Дойче веле.
Ако някой преди една година беше заговорил за одържавяване на банки, в най-добрия случай щеше да си навлече всеобщ присмех. В днешно време банките се превърнаха в получатели на социални помощи. А австрийският канцлер Вернер Файман в разговор със списание "Профил" заявява открито: "Надявам се, че няма да доживеем нуждата да се одържавяват банки в Австрия. В същото време не мога категорично да изключа подобна възможност."
Много близо до ръба на пропастта
Общата европейска валута - еврото - е изложена на силен натиск. Австрия обаче има и свой специфичен проблем: рисковите милиардни ангажименти на банките в клатушкащата се Източна Европа повличат държавата във кризисния водовъртеж. Без помощ от други държави в ЕС Австрия може да се окаже опасно близо до ръба на пропастта. Или пък една крачка по-напред?
Действително, австрийските банки експандираха непропорционално силно за големината си към Централна и Източна Европа. Банката за международни разплащания публикува данни, според които австрийските банки са раздали кредити за близо 230 милиарда евро в региона. Ако към това се добави и Банк Аустрия, която не е включена в статистиката поради това, че принадлежи към италианската УниКредит, според експертите обемът на кредитите нараства до около 300 милиарда евро.
Все пак оценката за източноевропейските държави често е твърде недиференцирана. Според анализатора на Дойче Банк Гунтер Дойбер има и отделни стабилни държави като например Чехия и Полша, както и Словения и Словакия. Сериозен опасен потенциал обаче се надига в Украйна, където не е изключено да се стигне и до бункрут на държавата. Ако Русия не помогне на закъсалите украинци, това ще се превърне и във фиаско за онези австрийски банки, които са инвестирали там - предимно Райфайзен Банк и Банк Аустрия.
България - силно зависима от външен капитал
Проблематични от австрийска гледна точка са още България, където са силно ангажирани Банк Аустрия и Райфайзен Интернешънъл, и Румъния, в която Ерсте Банк има голямо дъщерно дружество. Двете страни натрупаха през последните години огромни дефицити по текущите си сметки, без те да се балансират от благосъстоянието на обществото. Експерти предполагат, че през идната година нивото на несъбираемите кредити ще се удвои поради това, че кредитополучателите почти нямат резервни варианти и са застрашени от голяма безработица.
Още повече, че банките обичаха да раздават кредити в чужда валута, които сега едва ли ще могат да бъдат връщани поради падащия курс на местните валути. "В някои страни процентът на несъбираемите задължения дори би могъл да стигне до 10 на сто", предполага Дойбер. Експертите отчитат, че е било грешно икономическото догонване в Източна Европа да се финансира предимно чрез кредити отвън. Това е поставило страните от региона в силна зависимост от външния капитал, а когато той престане да идва, развитието неминуемо тръгва надолу. /БЛИЦ