Самоуките майстори на ракия използвали за суровина гнили плодове, казва Иван Папазов
През селските казани минава основната част на нелегалния алкохол в България, каза изпълнителният директор на &bdquo;Винпром Пещера&rdquo; Иван Папазов, който е и член на борда на Националната лозаро-винарска камара.<br /> <br /> &bdquo;Големите производители в България не сме против българинът да си вари ракия и да си прави вино за собствена консумация. Без значение е дали ще спази разрешените от закона 30 литра ракия или ще направи 40 или 50 литра&quot;, заяви Папазов. <br /> <br /> Според него основният проблем&nbsp; на държавата е, че в селските казани се дестилира нелегално производство на големи обеми алкохол, които се пускат на пазара и многократно надвишават количествата на легалните производители.<br /> <br /> Освен че държавата губи акциз, от селските казани излизат опасни за здравето продукти на самоуки майстори, каза още шефът на &bdquo;Винпром Пещера&rdquo;<br /> <br /> Според него много по-голям проблем е суровината от вишни, кайсии, ябълки, круши и други плодове, които загниват и в процес на започнала ферментация, се използват за варене на ракия. /БЛИЦ<br /> <br /> Така реално сивият сектор формира над 60 на сто от нашия бранш&rdquo;, коментира Папазов.<br /> <br /> <br />