"Шенкер" ЕООД започва строителството на нов логистичен терминал край София. Първата копка на съоръжението направиха днес управителят на компанията Хелмут Швайгхофер, д-р Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия, и кметът на Божурище Аспарух Аспарухов.
Компанията, част от групата на световния транспортен и логистичен гигант DB Schenker, поставя началото на новия инвестиционен проект въпреки глобалната финансова криза и очакванията за свиване на икономиката и реалния сектор и у нас.
Логистичният терминал на компанията ще бъде разположен на международния път за Калотина в близост до Божурище. Той ще бъде изграден на площ от 48 хил. кв. м и ще включва 3 хил. кв. м логистични складове, 2 хил. кв. м склад за претоварване на пратки и 3 хил. кв. м офиси. Терминалът ще обслужва всички европейски дестинации, както и вътрешните линии, и ще разполага със собствен жп коловоз. Инвестицията в съоръжението е близо 20 млн. лв. Шенкер е изградила със собствени средства в размер на 350 хил. лв. и обходен канал за дъждовни води на границите на терминала с дължина от 445 м, който ще предотврати традиционното наводняване в района на Божурище.
На новия логистичен терминал ще могат да бъдат обработвани едновременно 20 товарни автомобила. Ще бъдат монтирани хидравлични рампи, позволяващи промяна на височината според вида транспортно средство. Складовете ще бъдат напълно климатизирани. Складовите помещения и офис сградата ще бъдат изградени в Т-образна форма, позволяваща лесно разширение на по-късен етап. Новият терминал ще разполага със собствена екологична система за пълно биологично разграждане на отпадните води и ще има най-съвременна охранителна система и система за контрол на достъпа. В него ще работят 150 души, а товарите, които ще се обработват годишно, ще надхвърлят 200 хил. тона. /БЛИЦ