Шокиращи данни за агнешкото у нас

Фермери призовават клиентите да купуват месо директно от производителите

Агнешкото поскъпва почти двойно от фермата до магазина, затова фермери призоваха клиентите да купуват директно мръвки от производителите, пише "Труд".

Във фермите цената на агнешкото варира от 8 до 10 лева за килограм, докато в магазина се предлага за поне 18-20 лева за килограм. Само преди седмица килото стигна до 25 лв., но търговците свалиха цените, заради липсата на интерес от страна на купувачите. Цената в магазините обаче не се определя от стопаните, а от прекупвачите.

В магазинната мрежа крайната цена не е определена от българските животновъди, каза председателят на Националната асоциация “Обединени български животновъди” Бойко Синапов. Той подчерта, че има достатъчно българско месо, което да задоволи интереса на потребителите, и посъветва клиентите да се ориентират към пазаруване директно от фермите.

По този начин не само мръвките ще им излязат на половин цена, но има и гаранция, че месото е прясно, а не замразявано и извадено от фризера в навечерието на празника.

Ако все пак решите да пазарувате агнешко от магазина и държите месото да е родно производство, можете да го разпознаете според състоянието му. Прясното българско агнешко е свежо, розово на цвят, а печатът върху него е син. Обичайно то е и малко по-скъпо от вносното.
Нелегален внос има от Северна Македония.

Там производителите предлагат цяло агне директно на кланицата срещу средно 50 лв. У нас обаче тази цена е немислима за производителите заради липсата на държавна субсидия за животновъдите, обясни Синапов. Така родните производители не са конкурентни на стопаните от съседните страни.

Група от български животновъди ще се срещне в Брюксел с представители на Европейската комисия, за да постави проблема с липсата на субсидии. Синапов заяви, че животновъдите са третирани като хора, които получават много европейски средства, но това не отговаря на истината. И допълни, че на гърба на стопаните в страната може би се крадат много пари.