Филмовите компании "Ню имидж" и "Милениум филмс" искат ускорено връщане на депозита, който са внесли за филмовите си продукции у нас. Мениджърите планират да станат инвеститор първи клас у нас и се надяват на напредък в намеренията си. Това съобщи президентът на филмовите компании Ави Лернер след срещата си с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
България може да стане вторият Холивуд в Европа, увери продуцентът. Той посочи, че компаниите му досега са заснели у нас над 120 филма и имат намерение да удвоят продукциите в близките няколко години.  Предстои заснемането на поредния "Конан",  който ще струва 85 млн. долара. Лернер съобщи, че сега за снимки тук са звездите Колин Фарел и Ед Харис.
По думите на Петър Димитров инвестиционният ангажимент на "Ню имидж" е за 15,6 млн. евро, от които до 2007 г. са изпълнени 12 млн. евро. От щатските компании искат държавни преференции с мотив, че за всяко инвестирано евро във филмова продукция печалбата е осем пъти повече.
Депозитът, който "Ню Имидж" си иска обратно, според министъра е 1,6 млн. евро.
Петър Димитров отбеляза като пречка съществуващата забрана у нас държавата да финансира бизнеса. По думите му решението ще зависи от правителството.
Десислава Вангелова, БЛИЦ