Собственици на земи в Странджа се събират утре на митинг пред Министерството на околната среда и водите в подкрепа на проекта на новия Общ устройствен план на община Царево. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Собствениците на земи застават зад идеята част от парка да бъде включена в регулация и строителството да бъде разрешено при определени условия, което ще даде възможност на местните хора да реализират имотите си и да развият туристически бизнес. Предложените за урбанизиране територии, които попадат в границите на парк "Странджа" са едва 1,36 процента от цялата му територия, съобщават още от община Царево.
Площта за застрояване ще бъде дори по-малко от 1 %, тъй като част от терените в регулация ще се използват за инфраструктурни проекти. Плътността на застрояване - между 20 и 30 процента, намалява още повече процента на действително застроените земи в рамките на парка, посочват от общината. Проектът за застрояването предвижда ниски сгради и много зелени площи.

Той включва 11 вилни зони с обща площ 4574 дка, три нови ваканционни селища - с обща площ около 400 дка - в землищата на Ахтопол и Варвара, и 15 плажа с обща площ 530 дка, те попадат в Зона "А" и в тях строителство не се предвижда. /БЛИЦ