Областната дирекция на агенцията по храните в Кюстендил разпореди изтегляне от търговската мрежа на три тона и половина фалшив оцет. Производството е на „Винпром-Дупница” АД, а продукцията на предприятието трябва да бъде изтеглена най-късно до края на другата седмица, съобщиха от областната агенция.
Проверката на дирекцията по безопасност на храните в Кюстендил днес, е направена във връзка с повишено потребление на оцет в този сезон. При нея инспекторите констатирали, че &bdquo;Оцет Винен&rdquo; и &bdquo;Ябълков оцет&rdquo; са произведени по химичен път и съдържат единствено химикали и киселини. Етикетировката на продуктите също е подвеждаща, твърдят експертите, цитирани от struma.com.<br /> <br /> &bdquo;Надписите &bdquo;Винен оцет&rdquo; и &bdquo;Ябълков оцет&rdquo; категорично заблуждават потребителя, тъй като основната суровина за винения оцет е грозде, на ябълковия е ябълки, а в продуктите, такава липсва&rdquo;, заяви директорът на областната дирекция на агенцията по храните в Кюстендил Първан Дангов. За струма.ком той обясни, че и в двата вида оцет, които са произведени, съхранявани и реализирани в търговската мрежа през месеците септември и октомври, се съдържа оцетна киселина, ароматизатори, оцветители, подобрители, овкусители, които обаче също били без документация за произход.<br /> <br /> &bdquo;Близо 3,5 тона трябва да бъдат изтеглени от търговската мрежа незабавно&rdquo;, предупреди шефът на областната дирекция. Първан Дангов съобщи, че още в първия ден на следващата седмица Агенцията по храните в Кюстендил започва проверки заедно с Комисията за защита на потребителите за подвеждащи етикети.<br /> <br /> Във &bdquo;Винпром-Дупница&rdquo; са констатирани общо седем груби нарушения по отношение на сградния фонд, на производствения и на технологичния процес за производството на винен и ябълков оцет за масово потребление, а дейността на предприятието засега е преустановена. &bdquo;Глобите за всички нарушения няма да са по-малки от 2000 лева за всяко едно нарушение поотделно. Нарушенията са груби и санкциите са максимални, но извинете, недопустимо е все още да има производители, които си мислят, че могат да варят лютеница на гола поляна, пък после да я продават на хората за черен хайвер каза шефът на Агенцията д-р Първан Дангов./БЛИЦ<br />