Българите преяждат с пържоли, кашкавал, сирене и плодове. Това излиза от данните, изнесени от икономическия министър Петър Димитров, според когото консумацията на хляб и тестени изделия през миналата година е намаляла до 111 килограма на човек за сметка на месото. Димитров отчете, че сме изяли средно по около 28 килограма пържоли – с два килограма повече в сравнение с година по-рано. Българинът може да си позволи това, коментира доволно министърът.
Увеличило се е и потреблението на сирене и кашкавал до близо 14 килограма на човек, сочат данните на икономическото ведомство. През последните години тенденцията показва, че пием по-малко прясно мляко. През миналата година сме консумирали по 20 литра. Това е с около 10 литра по-малко в сравнение със седем години по-рано. През миналата година българите са намалили потреблението на зеленчуци, като са наблягали повече на плодовете.
Икономическият министър прогнозира, че инфлацията през юли ще е по-висока от предходния месец поне с процент заради увеличението на тока и горивата. Димитров очаква инфлацията през втората половина на годината да се успокои, като се мотивира с добрата зърнена реколта. Твърде оптимистична е и прогнозата за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, който според ведомството ще стигне до 6,5 процента до края на тази година. /в. Новинар