Работници от въглищни мини Ковин в Сърбия, с която фирма се свързва името на Христо Ковачки, не получават заплатите си. Те не вярват в твърдението, че продажбата не върви и смятат, че става дума за игри на собственика, пише сръбското издание “Мой Ковин”.
Синдикалната организация на въглищни мини Ковин в Сърбия, които бяха купени на търг от българската фирма Корником, организира на 25 юли т.г. протестно събрание в Дома на културата в Ковин, пише сръбското издание. БЛИЦ припомня, че се твърди, че зад Корником стои Христо Ковачки. Публично самият Ковачки казва, че е само консултант на компанията. Сръбските медии свързаха името на Ковачки с това на сръбския престъпен бос Сретен Йоцич. Самият Ковачки отрича каквато и да е такава връзка. В публикацията в сръбското издание по-нататък се казва: След първоначалните изключително похвални думи за новото ръководство на мините, по думите на работници в предприятието, пожелали анонимност, са започнали да се случват странни неща, които у мнозина предизвикват недоволство. На събранието работниците дадоха на ръководството на мините срок от две седмици за изплащането на втората част от юнските заплати, а ако това не стане, ще има предупредителна стачка. Изданието научи, че с това плащане на заплатите няма да има проблем, но въпросът е какво ще стане по-нататък с мините, защото тревога изрази и самият директор Асен Горанов. Неотдавна редакцията на изданието получи анонимен и-мейл, в който между другото се казва: “От хора, близки до мините, пожелали анонимност, научихме, че от доста време много неща във фирмата не са наред. Във вторник 24.06.2008 г. по инициатива на синдиката беше проведена едночасова предупредителна стачка. След това синдикалистите проведоха среща с директора /българин/. В дневния ред на срещата са били различни неща, но общият знаменател е бил меко казано некоректното отношение на българските работодатели и мениджъри към работниците”. В друга публикация в същото издание под заглавие “Страх от крах” се казва: “Ако така продължи, не само ще докараме мините Ковин до фалит, но и директно за старо желязо”, каза за “Мой Ковин” Тома Спасич, председател на синдикалната организация /независим синдикат/ във фирмата. На синдикално събрание на 25 юли, на което е присъствал и директорът Асен Горанов, синдикатът и представителят на собственика – българската фирма Корником, си размениха премерени, но сериозни заплахи. Синдикалистите сформираха петчленна работна група, която да следи ситуацията във фирмата. Ако бъде нужно, а според мнозинството това ще е така, групата ще се трансформира в стачен комитет, като неговото задължение ще е да уведоми за ситуацията Агенцията за приватизация на Сърбия и председателя на правителството на Войводина Боян Пайтич. Горанов обаче заяви, че ще се изчака до средата на идната седмица и ако продажбите не тръгнат, ще предприеме радикални мерки – колективни отпуски, намаляване на други разходи, включително и заплатите, намаляване броя на работниците.
Кризата започна / наистина не беше голяма/ със закъснение при изплащането на заплатите. Спрямо задължението, поето от работодателя с подписването на колективния договор, закъснението е само десетина дни. Но: “В деня на приватизацията /18 април 2007 г./ по сметките си мините имаха над един милион евро, което по онова време беше горе-долу една годишна заплата”, казва Спасич. “14 месеца по-късно не само са похарчили това, не само че заплатите ни закъсняват, но имаме и дългове”.

Мините разполагат с огромни количества непродадени въглища /на синдикалното събрание беше дадена оценка за 65 000 до 100 00 тона/ на стойност поне 1,5 милиона евро. “Аз съм тук от 1992 г. и за първи път за нас е проблем да продаваме въглищата”, казва Тома Спасич. Поради натрупаните големи количества добити въглища стават самозапалвания, въглищата се преместват от едно на друго място, а всяко преместване струва пари. “Тези въглища изяждат самите себе си”, казва Спасич. В неформални разговори много от работниците казват, че не вярват в твърдението, че продажбата не върви и че става дума за игри на собственика. Позовават се главно на факта, че количества добити и чакащи за продажба въглища никога не са били по-големи. “Не е важно това закъснение на заплатите, това е само сигнал. Дължим за електрическа енергия, за нафта, на различни производители. Всички те имат някакви облигации, които биха могли да активират, което ще означава, че заплати няма да има през следващите шест месеца”, се казва в края на публикувания материал. /БЛИЦ