Средствата, които ще усвоява страната ни от европейските фондове, да бъдат включени в националния бюджет. Това поиска заместник-министърът на финансите Любомир Дацов по време на дебат за регионалното развитие.

Дацов призна, че има проблеми с административния капацитет във връзка с усвояването на европейските фондове. Той бе категоричен, че е необходимо да се инвестира в хората. Кметът на Плевен Найден Зеленогорски от СДС каза, че по данни на министерството на финансите усвоените средства по оперативните програми към момента са по-малко от 1%. Реално получените пари са 27 млн. евро, а контрактуваните възлизат на 2,8 млрд. евро. 
От своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова заяви, че проблемът с усвояването на еврофондовете не е на правителството, а на всички участници в този процес. Тя посочи, че по оперативна програма „Регионално развитие” са изготвени три пъти повече проекти отколкото могат да бъдат финансирани към този момент. 
Радослав Иванов от БСП смята, че за усвояването на европари няма универсална рецепта. По отношение на проблемите в земеделието участниците в дебата се обединиха, че категорично трябва да има национални доплащания за българските фермери и трябва да се търси изравняване на европейските субсидии между старите и новите членки на Евросъюза. 
Сред основните приоритети за страната е и строителството на пътища. Дацов призна, че НАПИ е пропуснала години в усвояването на европарите. Според него Агенцията трябва да бъде под шапката на Министерството на транспорта, за да бъдат избегнати проблемите, които се пораждат към този момент./БЛИЦ