Хлуб по 50-60 стотинки ще се появи в магазините и пазарите на Бургас. Това съобщи Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Бургас. Той обясни, че основно в хлебопроизводството се използва газ или пелети.
&bdquo;Дизелът отдавна не се използва в производствата за хляб, но при фирми, които имат големи транспортни разходи, разнасят в други региони, съществено се отрази върху цената на хляба. Това дава повод отново в Бургас да се появи хляб от Сливен, Ямбол и др. на цена от 50 - 60 ст.&rdquo;, обясни производителят. <br /> <br /> През последните години нелоялната конкуренция в бранша е изчезнала до голяма степен. &bdquo;Може би под 20% бяха останали нелоялните конкуренти, които присъстват на пазара. Благодарение на контролните органи, които бяха изключително активни последните няколко години, спряхме да наблюдаваме тези процеси. Сега с намаляването на горивата те отново се появиха. Предполагам, че контролните органи ще реагират веднага&rdquo;, допълни Людиев. В малките магазини, където се случва да не се издават касови бележки, и продукцията, която се доставя не е с изискуемите документи. <br /> <br /> Според Людиев, цена за хляб от 50 ст. не е реална, защото се използват лошокачествени брашна и лоши технологии. &bdquo;Там хлябът се произвежда за час - час и половина. Това довежда до лошокачествен продукт&rdquo;, категоричен е хлебопроизводителят.