Кредитна линия за земеделските производители и предекспортно кредитиране на големи фирми, които имат осигурени пазари, са сред спасителните мерки, които правителството мисли в условията на настъпващата икономическа криза. За това говори премиерът Сергей Станишев на среща с банкери в Министерския съвет. От Българската банка за развитие (ББР) съобщиха, че предстои да бъдат подпомогнати с около 100 млн. лв. фондовете за доброволно пенсионно кредитиране чрез специална емисия облигации с нисък ръст и сравнително висока доходност.
Парите, които се съберат по този начин, ще се инвестират в инфраструктурни и енергийни проекти, за възобновяеми източници и в малки и средни предприятия, обясни Ангел Геков, член на УС и изпълнителен директор на ББР. Схемата тепърва ще се уточнява с пенсионните фондове. По дефиниция тези емисии са с по-дълга срочност, поясни Геков.
В края на февруари ще бъде изготвен отчет на свършеното досега от банката за развитие, която е в приетия от правителството пакет "Пазарна гъвкавост", но за успех или неуспех на проекта ще може да се говори не по-рано от средата на годината, каза изпълнителният директор. Днес от институцията представиха договорените с 12 търговски банки кредитни линии за 230 млн. лв., които ще бъдат използвани за средносрочно и дългосрочно инвестиционно кредитиране, предекспортно финансиране и подпомагане на проекти на малки и средни предприятия по структурните фондове на ЕС. Тези средства са от започналото поетапно капитализиране на ББР с общо 500 млн. лв. Последният транш от увеличението на капитала се предвижда да постъпи до края на март.
До момента търговските банки вече за отпуснали кредити на малки фирми за 43 млн. лв. Заемите ще бъдат с максимален размер 2 млн. лв., лихва до 8% и размер на таксите и комисионите до 0,7% на годишна база. Срокът на кредитите е 10 години с до 3 години гратисен период.
"Всички са доволни, това е глътка свеж въздух", коментира от името на банковата общност шефката на Банка ДСК Виолина Маринова, която е председател на Асоциацията на търговските банки.
В обръщението си Станишев призова за специално внимание към зедемерлските производители и препоръча специална кредитна линия за техните нужди. Разработването й ще стане в сътрудничество с банковата асоциация. Премиерът каза още, че до края на първото тримесечие трябва да бъдат готови документите за средствата по инициативата JEREMIE на ЕК и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Предвижда се ББР и ЕИФ  да създадат съвместно дружество със специална цел с капитал 200 млн. евро. Дружеството ще разработи финансови продукти за търговските банки в страната. /БЛИЦ