България иска да направи първата стъпка към въвеждането на еврото, заяви българският премиер Сергей Станишев, който участва в извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел вчера.
“Не искаме веднага да влезем в еврозоната, защото има критерии, но смятаме, че сме изцяло подготвени за "ERM-2”, посочи Станишев. "ЕRM-2" e валутен механизъм, който се разглежда като междинен етап преди влизането в еврозоната. Европейските лидери бяха призовани от Еврокомисията и чешкото председателство на съюза да потърсят общо противодействие на задълбочаващата се икономическа криза.
“България е в добра макроикономическа кондиция. Много по-добра от повечето европейски страни и за нас в момента са особено важни сигналите”, заяви българският премиер. София разчита, че пристъпването към прага на общата валута ще повиши доверието на чуждите инвеститори, чието изтегляне би било най-голямата опасност пред родната икономика. Според Станишев ЕС трудно ще се справи с икономическия спад, ако финансите на съюза “продължават да се движат на три скорости”. Сега 16 от 27-те са приели еврото, Прибалтика е в "ЕRМ-2", а останалите 8 още не са започнали официалната процедурата за встъпване във валутния съюз.
Надеждите на най-бедните членки на съюза обаче бяха попарени от шефа на еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер. “Не смятам, че можем да променим критериите за една нощ”, коментира той призивите за облекчаване на условията за влизане в еврозоната. По процедура еврогрупата първа разглежда молби за въвеждане на европейската валута. /БЛИЦ