Да получи разрешителен режим за ползване на петте си минерални извора настоява община Стралджа. Искане пред МОСВ е отправил кметът на малката община в ямболския регион Митко Андонов. То е подкрепено и от Инициативен комитет, оглавен от инж. Георги Георгиев, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Под ръководството на кмета Митко Андонов в града се е провела кръгла маса на тема “Ефективно използване на минералните извори – Стралджа”. В дискусията са участвали председателя на ИК инж. Георгиев и специалисти от общината. Темата не е нова, тя вълнува и обществеността от доста години. Минералната вода на Стралджа обаче е държавна собственост, до сега общината и ИК многократно са настоявали пред МОСВ да получат разрешителен режим , но такъв липсва. Митко Андонов от години води диалог с различни държавни органи и институции, направени са всички възможни проучвателни работи. Уточнен е дебитът, температура и състава на минералната водата. МОСВ притежава цялата документация, налице е и настояване от страна на Стралджа за предвиждане в бюджета средства за оползотворяване на природното богатство.
Петте извора в града имат различен дебит – от 4 л/сек при 500 м. дълбочина до 13л/сек.Температурата е от 30 до 77 градуса. Всички ресурси на района за оползотворяване на водата /за отопление на училища, на оранжерии, на плувен басейн, за балнеоложка дейност/ са добри. Според проект само за изграждане водопровод от единия извор до СОУ ”П.Яворов” ще са необходими близо 100 хил.лв.

След обсъждане на информационните доклади на кръглата маса бе взето решение за настояване пред МОСВ да утвърди експлоатационните ресурси и геотермалната енергия на сондажите в Стралджа, както и да издаде най-сетне разрешителен режим на Община Стралджа за използване на минералната вода. Участниците в кръглата маса настояват МОСВ съвместно с общината да направи проучване за клъстер и възможности за изграждане на геотермална централа с акумулиращ резервоар от находищата на минералната вода в Стралджа. и ефективното й използване за отопление на училището, за отопление на оранжерии, за отопление на открит плувен басейн, за битови нужди на гражданите, за балнеосанаториум на база хотел “Хемус” и бившата градска баня. /БЛИЦ