През пролетта ще бъде приета стратегия за развитие на водния сектор в страната до 2060 г., която ще бъде насочена към основните перспективи за развитието на водния сектор. Това каза министър-председателят Сергей Станишев при откриването на втория етап от новия магистрален водопровод „Камчийски пясъци”. На церемонията присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
В стратегията ще бъде предвидена реконструкция на мрежата в страната, нейното разширяване, изграждането на нови пречиствателни станции и реконструкция на съществуващите съоръжения.
Премиерът допълни, че за да бъде осигурено изцяло водоснабдяването на Южното Черноморие държавата прави постъпки за изкупуване на язовир „Индже войвода” от приватизатора.

В изграждането на водопровода „Камчийски пясъци”, който е с обща дължина 20280 м., са инвестирани 22 млн. лв. С реализирането на този проект се решава проблемът с водоснабдяването в района на Черноморското крайбрежие – от устието на р. Камчия до Обзор.
Премиерът присъства и на подписването на Меморандум между Министерския съвет и община Варна. Документът предвижда изработването на общи позиции и предприемане на съвместни действия, свързани с изграждане на нови терминали на пристанище за обществен транспорт с национално значение Варна, преместване на пристанище „Варна – Изток” и превръщане на територията му в градска среда за широко обществено ползване. Меморандумът беше подписан от министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кмета на Варна Кирил Йорданов. /БЛИЦ