Над 30 кооперации са замразени във Варна, търсят купувачи за цели хотели в Банско, в Русе замразиха изграждането на нов подлез пред гарата, в Бургас англичани си искат парите, вложени във ваканционни имоти, а в столицата строителството на 180-метровия небостъргач "Европа тауър" на мястото на "Балканкар Средец" се отдалечава във времето. Строителството влиза във фризера и чака по-добри времена, обобщава столичен вестник.
Инвестициите в строителството ще намалеят  с 2,5 млрд. лв. тази година заради финансовата криза, прогнозира неотдавна шефът на Камарата на строителите Симеон Пешов. Спадът звучи стряскащо, но реалността може да се окаже много по-жестока. За сравнение само в жилища миналата година са вложени 5,2 млрд. лв.
По морето някои предприемачи вече говорят за замразяване на 20-30 на сто от обектите.
Има индикации, че чужденци, закупили ваканционни имоти по родното Черноморие, ще се опитат да върнат жилищата си и да поискат да им бъдат възстановени парите. Най-лесният начин за това бил да не се плати последната вноска и договорът да се обяви за невалиден. Естествено в тази ситуация клиентът заплаща неустойка, но тя в повечето случаи е по-ниска от бъдещата загуба.
Има все още и обратни примери - в Пловдив на 19 март откриват първия мол в града, продължава изграждането на други два. В Шумен, въпреки кризата, се строят жилища - на някои обекти  дори работят на нощно осветление. Няма сериозен инвестиционен проект, който да е замразен и в Плевен.
Фирмите в бранша се ориентират общо взето към инфраструктурата. Очакват спасителни поръчки от държавата, надяват се и на парите от еврофондовете. От официално регистрираните 5500 фирми в строителната камара над 1000 имат в предмета си на дейност и инфраструктура.
"Тук е ролята на държавата", коментира шеф на голяма фирма, пожелал анонимност. "Брюксел не само спира средства, но дори и търгове с държавни пари като тези за магистрала "Тракия" Шуробаджанащината ще ни се отрази по-зле от кризата", убеден е предприемачът. /БЛИЦ