В бляскавия свят на луксозните имоти отдавна витае мантрата , че цените са застраховани от спад. Но кризата не прощава. Богатите купувачи също си правят сметката , пазарят се при падащ пазар и отказват да плащат баснословните суми, искани от продавачите.
В резултат намаленията при жилищните имоти в България стигат 1 милион лева, показа справка в специализирани агенции, съобщава столичен вестник. Върхът в класацията се взима от три имота.
Апартамент до Народния театър "Иван Вазов" в София  дебютира на пазара през м.г. с етикет "2 млн. евро". По площ от 253 кв. м. цената му изглеждаше страховита и непостигана в България - 7905 евро на квадрат. Имотът е в сграда от 1912 г. , паметник на културата.

Година по-късно продавачът е сложил нов етикет на луксозната "стока" - 1,5 милиона евро или 5929 евро на кв. метър.
С 0,5 млн. евро до 2,5 млн. е паднала офертната цена на еднофамилна къща до ресторант "Перла" в столичния квартал "Драгалевци". Площта й е 900 кв.м. разляти на три етажа. Състои се от 7 спални, 6 бани, има вътрешен басейн с джакузи и сауна.
Третия имот с рекорден спад в цената е резиденция в пловдивския Бевърли хилс - село Марково. Преди година имотът с разгъната площ 2417 кв.м. се продаваше за 2,5 млн. евро. От няколко месеци цената му е свалена на 2 млн. евро. /БЛИЦ