Заради кризата и слабото търсене намалението на цените на жилищата е факт, въпреки че продавачите официално не променят офертите. По-ниските цени идват от различни бонуси, които предприемачите включват в остойностяването на имота, обяснява "Труд".
Например - предлага се завършен до "ключ" апартамент на бул. "България" в София за 1235 евро/кв.м. Имотът е с измазани с латекс стени, подове - на ламинат и теракота, а банята е обзаведена с вана.
Година по-рано пазарът би "изял" жилище на същото място, с подобни характеристики, дори да се предлагаше "на зелено". Тогава брокери дори съобщаваха за продажби на панелки по 1300 евро/кв.м.
Други предприемачи дават безплатно мазе и тераса и искат 50% от цената за общите части към имота.
Продавачите са притиснати от рязко спадналото търсене на имоти и ще са принудени да променят своите стратегии, за да реализират сделки, коментират посредници.
Предприемач, който строи до "Бизнес парк София" оферира общите части към жилището на една втора от цената на чистата жилищна площ. А терасата, която е 9 кв.м., и мазето са безплатни.
Посредници коментират, че продавачите сменят поведението си заради спадналото търсене. Който иска да продаде бързо имотите, трябва да е гъвкав. "Големите, сериозни фирми винаги са продавали апартаментите си "до ключ". Очаквам пазарът да отсее качествените строители и офертите на "шпакловка и замазка" постепенно да намалеят", коментира Теодора Димитрова от "ЕРА България". /БЛИЦ