Ако парното поскъпне след началото на отоплителния сезон топлофикациите трябва да направят извънредно отчитане на уредите за дялово разпределение за своя сметка, за да не бъдат ощетени потребителите. Това заяви председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.
До края на месеца се очаква да бъде променена Наредбата за топлоснабдяването, която да позволи повторното поскъпване на парното през тази година, заради по-голямото увеличение на цените на природния газ, който използват топлофикациите. Преди промяна на наредбата Държавната комисия не може да постанови нови цени на топлоенергията, каза Шушулов.
"Ние какво да направим като нямаме такава - да вземем да им вдигнем цените и след това пък да ни осъдят нас, тези 13 души - къде има толкова раирани дрехи", каза той.
Ако някои от топлофикациите, които имат проблем с плащането на синьо гориво на Булгаргаз, остави потребителите си без парно през отоплителния сезон, те ще бъдат санкционирани, добави още Шушулов. Той отново препоръча на топлофикациите да изградят когенерационни мощности, което би довело до поевтиняване на парното. /БНР