Обемът на търговията между Русия и САЩ, въпреки санкциите, непрекъснато расте, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

„Двустранната търговия с Америка непрекъснато нараства. През 2018 г. тя се увеличи с 13%, до 27,5 милиарда долара от 24 милиарда долара през 2017 г. Положителната динамика продължава и тази година - за шест месеца търговията възлиза на 13,8 милиарда долара“, заяви Антонов.

Според посланика, въпреки затягането на политиката на САЩ, "американският бизнес демонстрира намерението си да остане на печелившия за тях руски пазар", а също така показва готовността си активно да участва в съответните многостранни събития, провеждани в Русия, като Санкт Петербургския международен икономически форум (СПМИФ) и Източния икономически форум (ИИФ).

Освен това Антонов отбеляза ръст на туристическата привлекателност на Русия сред американците. Според него Световното първенство по футбол през 2018 г. е ярък пример за това, след като американците са на второ място след китайците по брой туристи.

Дипломатът подчерта, че значителна част от общия поток на американците към Русия е туризмът между Аляска и Далечния Изток. Посланикът заяви в подкрепа на възстановяването на редовни директни полети между Анкоридж в Аляска и градовете на руския Далечен Изток. Сега тези полети се извършват сезонно.

В края на юни президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на разговор с руския лидер Владимир Путин на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака изрази съжаление за недостатъчния обем на търговски и икономически отношения между страните.Източник: pogled.info