Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов заяви, че разчетите за загубите на дружеството по време на газовата криза са готови. Претенциите тепърва ще бъдат предявявани към контрагентите доставчици “Овергаз”, “Винтерсхал”, “Газпромекспорт”.
 Желанието на “Булгаргаз” е до края на годината да сключи договор само с един доставчик - “Газпромекспорт”. Според Гогов останалите две фирми са развили доста добре бизнеса си и едва ли ще имат проблем, ако излязат от договора.

“Досега в договорите е съществувало задължението на купувача да гарантира своите задължения за заплащане на газа, но в голяма степен не е имало задължението на доставчика да гарантира доставките на природен газ. В този смисъл обединяването в един договор за количества, които малко или много касаят един пазар, продават се в България от една фигура, която се нарича обществен доставчик, тоест няма разграничение при условията, по които ние продаваме на нашите клиенти, ще унифицира нашата система. Това е нашето желание. Тя е 100% собственост на “Газпром” и нашето желание е да имаме директен договор с “Газпромекспорт”, каза Гогов пред БНР. “Това, което искаме, е да знаем много ясно какви са правата и задълженията и на двете страни и те да бъдат еднакви”, допълни той.
 
По повод обявеното от “Газпром” намаление на цената на газа за Европа Димитър Гогов заяви, че вече имат разчет за новите по-ниски цени, които ще бъдат оповестени в понеделник. Държавният енергиен регулатор трябва да обяви понижението, което ще влезе в сила от 1 април. /БЛИЦ