Движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през месец февруари продължава нагоре.
Анализът на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) показва, че хранителните стоки на едро са поскъпнали с 3,5%, съобщава Money.bg. Сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците и лекия ръст на цените на олиото, брашното и яйцата през първите два месеца на годината рефлектира върху стойностите на индекса, като кривата прие възходящ характер.<br /> <br /> През февруари спрямо януари е регистриран спад на цените на фасула (1.3%), ориза (2.9%) и млечните произведения (1-1.7%). Наблюдава се средномесечно поевтиняване на кренвиршите (1.4%), шпековия салам (1.5%) и пилето (1.9%).<br /> <br /> Леко поскъпване е отчетено при малотрайните колбаси (1%), а с минимални отклонения в диапазон 0.3-0.4% са цените на скумрията и каймата. През анализирания месец цените на захарта и яйцата са без промяна.<br /> <br /> Цените на всички зеленчуци през февруари са по-високи в сравнение с предходния месец. Най-голямо средномесечно поскъпване е регистрирано при оранжерийните домати (23.5%) и краставиците (20.6%). Цената на зелето е с 21.3% по-висока спрямо януари, а в диапазона 2 - 4% е поскъпването на картофите и чесъна.<br /> <br /> От плодовете през месеца най-много са поскъпнали мандарините (16.1%). Слаб ръст е отчетен при цената на лимоните (3.2%). През февруари в сравнение с предходния месец се наблюдава спад на цените на портокалите (5%) и незначително поевтиняване с около 1% при бананите.<br /> <br /> Най-голямо поскъпване на годишна база се наблюдава при чесъна (56.5%), зелето (46.2%) и оранжерийните домати (31.3%). С 10% по-скъпи през тази зима са лимоните. В сравнение с февруари 2009, през тази година има спад на цената на ябълките (18.5%), портокалите (11.1%) и бананите (8.5%). Леко поевтиняване на годишна база се наблюдава при мандарините (1.4%) и картофите (1.8%). /БЛИЦ<br />