Азиатските акции отстъпиха от 2.5-месечния си връх, след като апетитът към риск намаля вследствие на очакванията, че паричните стимули в Европа са към своя край. Тези нагласи бяха подкрепени и от несигурността около търговските отношения преди ключовата среща на страните от Г-7.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.5%, след като преди това нарастваше в пет поредни сесии и се покачи до най-високото си ниво от март.

Китайските акции поевтиняват, като индексът на сините чипове CSI300 губи 0.6%. Хонконгският Hang Seng се понижи с 0.7%, докато южнокорейският KOSPI е с 0.4% надолу.

Японският Nikkei и австралийският основен индекс останаха почти без промяна.

Следващата седмица Европейската централната банка (ЕЦБ) ще обсъжда дали да сложи край на изкупуванията на облигации по-късно през годината, обяви старши икономистът на банката в сряда. Изявлението му оскъпи еврото до триседмичен връх, засегна развиващите се пазари и предизвика търсене на облигации, които са считани за актив убежище.

Друга основна причина за нервността на пазарите е задълбочаващият се разрив между САЩ и основните й търговски партньори, след като президентът Доналд Тръмп наложи вносни мита върху стоманата и алуминия през миналата седмица.

Тръмп също така изглежда не е в настроение за помирение ден преди срещата на лидерите от Г-7 в Квебек, Канада.

S&P 500 и Nasdaq записаха понижение вчера, а щатските държавни облигации поскъпнаха.

На развиващите се пазари най-сериозно засегнати бяха валутите на Южна Африка, Бразилия и Мексико.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, записа лек ръст, отдалечавайки се от триседмичното си дъно.

Еврото си пое глътка въздух при ниво от 1.1804 долара, след като ръст в четири поредни сесии преди това го отведе до най-високото му ниво от средата на май.

Доларът поскъпна до 109.79 спрямо йената, но остава доста под четиримесечния връх от 111.39, докоснат през май.

При суровините, медта птстъпи от 4.5-годишния си връх, достигнат в сряда.

Цените на петрола бяха подкрепени от резкия спад в износа на Венецуела, която е заплашена от санкции от страна на САЩ.

Щатският лек суров петрол поскъпна с 13 цента, до 66.08 долара за барел, докато петролът от сорта брент добави 1 цент към цената си, до 77.33 долара за барел.

Спот цената на златото остава без промяна на ниво от 1 296.40 долара за тройунция.