Азиатските акции паднаха до шестседмични дъна в четвъртък, след като напрежението нарасна преди преговорите в последния момент между САЩ и Китай, които рязко биха могли да променят посоката на световната икономика.

Инвеститорите очакват да видят дали китайският вицепремиер Лиу Хе може да спаси търговската сделка по време на двудневните преговори във Вашингтон, които започват днес, след като щатски ръководители обявиха, че Пекин се е отказал от поети преди това ангажименти.

Сключването на споразумение ще предотврати рязкото увеличение на митата, което президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи в петък. От Пекин пък обявиха, че ще предприемат ответни мерки, което ще доведе до сериозна ескалация в търговската война между двете страни.

“Ако заплахата на Тръмп бъде осъществена, това ще донесе сериозни промени за световната икономика. Това е възможно най-лошият случай, който нашите прогнозни модели показват за тази година и който би довел до условия за рецесия в САЩ, рязко забавяне на икономическия растеж на Китай и забавяне на световната търговия,” заяви пред Ройтерс Стивън Кокрън, старши анализатор в Moody’s Analytics в Сингапур.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 1%, до най-ниското си ниво от 28 март.

Акциите увеличиха загубите си в азиатската търговия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на събитие, че Китай е “развалила сделката” и ще си плати за това.

Китайските акции поевтиняха допълнително и бяха близо до 2.5-месечните дъна, достигнати вчера. Индексът Shanghai Composite се понижи с 1.1%, докато индексът на сините чипове CSI 300 падна с 1.5%. Хонконгският Hang Seng отчита спад от 1.6%.

Японският Nikkei изгуби 1.2%, падайки до петседмично дъно, докато южнокорейският KOSPI се понижи с 1.1%, а австралийският основен индекс нарасна с 0.4%.

Тръмп заплаши от утре да вдигне митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от 10 на 25%. Пекин пък обеща да предприеме ответни мерки, без да съобщава повече подробности.

Индексите на Уолстрийт вчера приключиха почти без изменения или с незначителни понижения една хаотична сесия. Dow Jones се повиши минимално, докато S&P 500 и Nasdaq Composite изгубиха 0.2% и 0.3%, респективно.

На валутния пазар паундът поевтиня вследствие на признаците, че преговорите около брекзит между британското правителство и основната опозиционна партия скоро може да пропаднат.

Паундът падна под психологическото ниво от 1.30 долара, като вчера докосна шестдневно дъно, а за последно се търгуваше на ниво от 1.301.

Доларовият индекс, който отчита представянето на долара спрямо шест други основни валути, остана без промяна на ниво от 97.619. Еврото остана почти без промяна и за последно се разменяше срещу 1.1188 долара. Японската йена поскъпна с 0.2% спрямо щатската валута, до 109.93 йени.

На суровините пазари цените на петрола се понижиха вчера вследствие на опасенията относно ескалиращия конфликт между САЩ и Китай, въпреки изненадващия спад в щатските петролни запаси.

Фючърсите на петрола от сорта брент паднаха с 0.9%, до 69.75 долара за барел. Цената на щатския лек суров петрол също отстъпи с 0.9%, до 61.58 долара за барел.