Ценови шок! Ето с колко скача парче торта в столичните сладкарници
Парчето наслада вече ни горчи заради цените, качеството на сладкишите пада
От 4,50 на 6,10 лева скочи цената на парче стандартна торта в сладкарници в София, показа проверка, пише „Телеграф“.
Така сметката в сладкарницата излиза колкото обедно меню в ресторант. Ако обядът за трима струва 30 лева, то за сладкиши с напитка ще платите между 30 и 35 лева.
Повечето от предлаганите торти, пасти, мъфини са увеличени със стотинки, най-много левче, коментираха управители и продавачи от щандовете. Една от причината е, че ако вдигнат рязко цените, ще си загубят клиентите.
За да бъдат достъпни за пазара, кулинарните шедьоври се продават на сходни цени с тези, които са втори клас изделия.
Така например бутикова торта от натурални продукти, белгийски шоколад, захар, пресни яйца, шамфъстък, маскарпоне и свежи плодове, с изискан дизайн може да се купи за 40 лв. близо до площад „Славейков” в центъра на София.
Малко по-малко от 36 лв. струва торта, в която блатовете са по-дебели, с вложени малко захар и основно глюкозофруктозен сироп, сметана от прах и кремове от сушени яйца в известна верига, но за по-масовия потребител.
Проверка установи, че цената на цяла стандартна торта е между 40-55 лева в зависимост от вида й. Тези за рождени дни или сватби пък са съответно по 60-80 лева и 300 лева. Сладкишите на няколко нива пък струват от 400 и има модели, които надхвърлят 600 лева.
Най-евтините торти са в големите супермаркети на цени между 8-10 лв, но са пълни с консерванти и царевичен сироп. Любопитно е да се види, че кризата не е намалила страстта на българина към сладкишите, а напротив.
Купуват се и се поръчват торти, като се започне от 8 лв., та се стигне до 100 лв.Любопитно е да се види също как в заведения за сладки изкушения с артистично оформени торти и пасти за по-богати, има много повече клиенти в сравнение със заведения, които са познати отдавна с бранда си и малко по-евтини.
Въпреки че марката, под която предлагат продуктите, е позната, някои от тях са видимо западащи, въпреки че са на знакови места като района на „Витошка“ и НДК.
И докато цените на пастите са почти едни и същи в двата типа магазини от 4-6 лв., разликата в качеството и за простото око е очевидна.
На едното място окото се изкушава от нови форми, аромати на крокан, заливки с шамфъстък, във втория случай можеш да видиш няколко известни и вече унили торти от типа на еклерови, шоколадови, кадифе.
В скъпите сладкарници торти могат да се намерят от 32 лв., но с по-малък грамаж и да стигнат до 100 лв. За последните се правят поръчки.
Търсят се и безглутенови, с кокосово мляко вместо масло, ядки и сушени плодове. Сред профила на екзотичните купувачи са тези, които търсят кето, въпреки че не винаги знаят какво означава това, засмя се управителка на бутикова сладкарница.
Като цяло навсякъде можеш да се сдобиеш с малка бутикова торта за 26 лв. и голяма за 55 лв., но в средния клас. В последния случай вероятността за компромис с качеството на вложените продукти за сметка на количеството е сигурен.
Френските макарони в различни цветове и вкусове са хит и в България. Те вървят по 1,79 лв. парчето, но ги има в различни вариации, като се започне от класическите бонбонено розови, зелени, виолетови, кафяви, та се стигне до тиквени и с бъз.
Така минимакарони в кутийка с девет парчета върви по близо 12 лв. Управител на бутикова сладкарница обясни, че цената е висока, защото се правят трудно, изцяло ръчно от бадемово брашно и белтък, но са изключително крехки.
Те се купуват от влюбени, обикновено от мъжете за дамите. А в дните около Свети Валентин са най-търсени. Празникът на влюбените е истинска жътва за сладкарите, защото всичко с форма на сърце, включително и близалки, се харчи за часове.
Учениците напират за мъфини, мъжете предпочитат шоколадов мус
Масово харчен сладкиш са мъфините, без значение от кой вид.
Това е причината малките кексчета да държат цена, независимо че са основно тесто и захар. Те варират от 1,20 лв. и стигат космическата цена от 5 лева на пешеходната зона на ул. „Витоша”. Учениците, особено момчетата, са любители на понички и кексове.
Мъжете ядат повече шоколад и затова най-харесват торта с шоколадов мус. Меренга, което означава целувка, се харесва и на двата пола, а в самата паста има натрошена целувка, като в заливката са добавени карамелизирани ядки и крокан.
105 лева за чийзкейка на Ема, изработен от премиершата
104,90 лева струва чийзкейкът на Ема в сладкарницата на Линда Петкова, съпруга на министър-председателя на България Кирил Петков.
В сладкиша има крема сирене и сметана, бадеми, яйца, сурова кафява захар, масло, портокалово олио, канела и бурбонска ванилия.
Топингът е от малини или боровинки, сурова захар, царевично нишесте, масло, борбонска ванилия. Най-скъпият сладкиш е чийзкейк с боровинка и лимон, който струва близо 120 лева.
В описанието му пише, че основата е от кашу и бадеми, комбинирана с наситен вкус на цели боровинки и лимон, а сиропите са от кокос и агаве, които правят вкуса още по-неустоим.
В съставките на сладкиша има интересни подправки като куркума. Цената на торта гараш е 74 лева, а ако е без захар, струва 47 лева. Популярната френска селска струва 85 лева.