През последните две седмици хасковската полиция отбелязаха бум при разкриването на стотици пачки цигари без бандерол в чанти, коли, автобуси и складове. Всеки божи ден в Хасково пристигат от Турция поне пет-шест автобуса с куфарни търговци. И част от този нелегален бизнес са цигарите.
Никак не е случаен факта, че точно в Хасково преди няколко дни полицаите от икономическа полиция разкриха нелегален склад за цигари. При проверка на ул. “Черешово топче” полицейските служители откриват на склад 2 000 кутии с цигари без бандерол, които са били от различни марки. Срещу собственика на склада – 38-годишен хасковлия е образувано досъдебно производство, а цигарите са конфискувани. По същото време, при полицейска операция на ГКПП-Капитан Андреево, в турски автобус са открити и иззети 840 кутии с нелегални цигари без акцизен бандерол.
Служители на магистралната полиция спират за проверка лек автомобил ВАЗ, шофиран от 29-годишна свиленградчанка, и в багажника откриват 850 кутии безакцизни цигари. На жената е съставен акт за митническо нарушение, а цигарите са конфискувани. Примерите вероятно са поне два пъти повече, откакто бе съобщено, че цените на цигарите ще се повишат значително. Каква е обаче далаверата в цялата тази работа. Печалбата от една кутия безакцизни цигари излиза тройно. Да вземем за пример един стек от цигарите с марка “Ротманс”. На черния пазар стека се купува за 6-7 евро, което значи, че са купени за 4 евро, а на края на веригата се продават по 11-12 евро.
Струва ли си да питаме защото куфарните търговци от Турция всеки божи ден по едно и също време са в Хасково? Кога си ходят вкъщи, кога спят и кога успяват да се върнат обратно в България само за няколко часа е мистерия трудна за разгадаване. Предполага се, че те само минават границата за Турция на връщане, спират някъде автобуса да се наспят, да напълнят чантите от Одрин и веднага се връщат в Хасково.
Всеки бизнес изисква жертви. Дори и този с цигарите!
Тодорка Николова, БЛИЦ