Водещият турски мобилен оператор Тюрксел няма да участва в търга за четвърти мобилен оператор в България, съобщи пред Ройтерс високопоставен финансов служител на компанията.
Българският телекомуникационен оператор съобщи миналия месец, че търгът най-вероятно ще бъде обявен в края на юли. Около 12 компании, включително Тюрксел, се очакваше да участват в него. Днешният отказ на Тюрксел идва след вчерашното съобщение на компанията, че е сключила договор за закупуването на 80% от беларуския държавен мобилен оператор BeST за 500 милиона долара. На пресконференция днес финансовият директор на Тюрксел Серкан Йокандан, каза че Тюрксел ще плати първоначалната вноска от 300 милиона долара за покупката на BeST от свои собствени ресурси през август.
След това Тюрксел ще изплаща по 100 милиона долара годишно през 2009 и 2010 г. за третия по големина беларуски мобилен оператор със 187 000 абонати. Правителството на Беларус е обещало да не продава останалите 20% от компанията през следващите пет години. /БЛИЦ