Утре тютюнопроизводителите в Гоце Делчев започват стачка и възнамеряват да затворят граничния с Гърция пункт. Причината е, че 280 семейства в региона са ощетени с 2,2 млн. лв. Фирмата „Агра” е взела 200 т тютюн сорт „Рила” от производителите и не им е заплатила за това. Това е станало на 18 ноември миналата година. От тогава започва да тече 20-дневен срок, в който фирмата се задължава да изплати закупената стока, като дава по 5 лв. на килограм.

До 10 февруари пък „Агра” трябва да декларира пред Фонд "Тютюн" изкупената стока, защото от Фонда трябва да им изплатят субсидии в размер на 1 млн. лв. изкупна цена, която набъбва до 2,2 млн. лв. Тя не декларира нищо и хората се опасяват, че „Агра” иска да вземе цялата субсидия за себе си и по този начин ще ощети хората. Драмата в случая е, че фирма „Агра” няма лиценз за изкупуване на тютюн. По думите на регионалния представител на ГЕРБ в Гоце Делчев Георги Андонов собственикът на „Агра” Живко Стоянов е направил консорциум с ЕТ „Рашко Мечтанов – Табако Трейд”, защото едноличният търговец има лиценз и така ползва неговия. Ощетените производители са се обърнали към Фонд "Тютюн" за решение на проблема, обаче от там не са им обърнали внимание и председателят на Фонда Гюрсел Емин им е казал, че те са си виновни, защото са подписали такъв договор. Не им обърнали внимание нито в МЗХ, нито в местния клон на ДПС. По думите на Андонов Фонд "Тютюн" играе с „Агра” и оказва натиск на местните производители, за да не шумят много много. Затова хората са се обърнали към местните ГЕРБ и са сезирали прокуратурата за извършено престъпление измама в особено големи размери от НК.

По закон лицензираният купувач е длъжен в 7-дневен от сключване на договора срок да заяви в регионалния клон на Фонд "Тютюн" и в общината количествата закупени от всеки производител, защото производителят има право да получи определена премия от Фонд "Тютюн" за всеки килограм тютюн. Така на килограм се падат по 4 лв. премии. Купувачът е задължен и да изплати на производителя аванс в размер на 20 на сто от подписването на договора. На хората в Гоце Делчев и това не им е изплатено.

Десислава Вангелова, БЛИЦ