Проблемите с туризма са познати по-скоро от развиващите се страни. Българската координаторка Донка Калчева от Блу Линк Нетуорк разказва обаче за все по-големите проблеми на българския туризъм. Вместо работни места и регионално развитие, мегапроектите на чужди инвеститори рушат природата и бетонират крайбрежието. По този повод е и следната публикация на германския портал "Дас Журнал":
Много туристически региони в България вече са дотам застроени, че туристически бюра ги вадят от каталозите си. При това България се смята за страна с необичайно красива природа и невероятно биологично разнообразие, се пише в статията.

Защитените зони представляват едва 5% от площта на страната, с което България е под средното ниво за Европа от 12%. Националният парк Странджа се числи към петте най-ценни природни области в Източна и Средна Европа. Другите са Рила, Средният Балкан и Пирин, която е обявена за световно природно наследство от ЮНЕСКО. До скоро именно Рила и Пирин бяха най-запазените от строителния бум области в страната. Сега и там се секат гори и се издигат постройки, строежите замърсяват природата.

Калчева критикува инвеститорите, които прикриват проектите си под обещания за създаване на работни места и подпомагане на регионалното развитие. Плановете за нова ски-писта нарушават границите на защитената зона в Пирин. Проектът "Супер Перелик" предвижда издигането на гигантски туристически център в национален парк Странджа.

"Случаят със Странджа обърна вниманието на медиите към нелегалното застрояване и на Черноморието", казва Калчева. Там законът бива нарушаван непрекъснато, но държавата толерира това заради размера на инвестициите. Наглостта на властниците стигна дотам, че един съд определи обявяването на националните паркове за такива като нелегално.

Според различни прогнози до пет години няма да има място по Черноморието, което да не е засегнато от бетонната инвазия.

Въпреки че има норми за прородосъобразност, през последните две години няма и един проект, който да ги е нарушил според отговорните органи. Към тези лоши перспективи трябва да прибавим и намаляването на българските и чуждестранните туристи в страната. Плановете с проекта "Натура 2000" трябваше да бъдат преработвани четири пъти, преди да бъдат одобрени от ЕС с година закъснение.

"Както и очаквахме", казва Донка Калчева, "някои важни региони не бяха защитени. Много природни местности бяха извадени от защитената зона и предоставени за строежи".

Разрушаването на природата в Източна Европа е разрушаване на шансовете регионът да развие икономиката си на основата на интензивен туризъм. А политиците, които допускат подобно нещо, независимо в коя държава, вредят на страната си. /ДВ