Умираме от глад! В Северозапада цената на месото гони рекорди ТАБЛИЦА

21,6% от българите не могат да си позволят на трапезата им през ден да има храна, съдържаща месо, риба или вегетарианския им еквивалент

Всеки пети българин няма достатъчно пари, за да се храни правилно. 21,6% от българите не могат да си позволят на трапезата им през ден да има храна, съдържаща месо, риба или вегетарианския им еквивалент, обявиха от европейската статистическа служба Евростат, съобщава "Труд".

Ако погледнем само хората с доходи под линията на бедност, се оказва, че близо всеки втори от тях, или 44,6%, не могат да си позволят да ядат месо или риба през ден. По този показател България е на последно място в ЕС.

Близо до нас е Румъния, където 43% от хората с ниски доходи не могат да се хранят правилно. На трето място е Словакия с 40,5%. Във всички останали страни делът на хората, които нямат пари за правилно хранене, е много по-малък, показват данните на Евростат.

Линията на бедност, изчислена от Националния статистически институт за 2022 г., е 525,92 лв. Тя се определя като 60% от средни медианен доход. Той се изчислява като условни всички хора в страната бъдат подредени по размер на дохода и се вземе доходът на този, който се намира в средата на редицата. Под линията на бедност са били 1,571 млн. души, или 22,9% от населението на страната, показват данните от НСИ.

Линията на бедност в страната за 2022 г., изчислена от НСИ, ще остане официална линия на бедност чак от началото на 2024 г. За обществено обсъждане вече е пуснато предложение от 1 януари следващата година линията на бедност на нарасне от сегашните 504 лв. на 526 лв.

Така официалната линия на бедност ще нарасне до реалната с две години закъснение, въпреки високата инфлация. Размерът на линията на бедност е изключително важен, защото от него зависят социалните плащания.

В България делът на хората, които не могат да си позволят правилно хранене, е близо три пъти по-голям от средното ниво за страните от ЕС. Общо за държавите от ЕС само 8,3% от хората нямат достатъчно пари, за да ядат месо през ден. Най-добре по този показател са в Люксембург (само 1,8% от хората не могат да се хранят правилно), Кипър (1,5%) и Ирландия (1,4%).

При изкупната цена на прасетата няма промяна

Свинското продължава да поскъпва

Най-високи са цените във Видин

Търговците вдигат цената на свинското, както и на пилешкото в София.

Свинското в магазините продължава да поскъпва, въпреки че при изкупната цена на прасетата няма промяна в цените.

Средната цена на свинския бут без кост сега е 12,55 лв. за кг., показват данни на правителствения сайт за цени на храните foodprice.bg. В средата на месец май цената на свинското в магазините беше 12 лв. За по-малко от два месеца ръстът на цените на свинското е с 55 ст. за кг. Същевременно изкупната цена на угоените прасета остава фиксирана на 3,88 лв. за кг. без ДДС. Оказва се, че цената на производителите не се променя, но търговците продължават да вдигат цените.

Най-скъпо е свинското във Видин, Враца и Монтана - средно по 13,84 лв. за кг. охладен свински бут без кост. Това е с над 1 лв. за кг. повече от средната цена за цялата страна.

Подобна е ситуацията и при цената на каймата от 60% свинско и 40% телешко месо. От средата на май каймата е поскъпнала от 10,42 лв. до 11,07 лв. за килограм. За по-малко от два месеца каймата е поскъпнала с 65 ст. за кг., въпреки че изкупната цена на прасетата не се е променила.

Много интересно е движението на цените на пилешкото. До края на май цената на охладените цели пилета в София е почти равна на средната цена за цялата страна. След това пилешкото в София започва рязко да поскъпва и сега цената му е 8,99 лв. за кг., при средно 8,15 лв. за страната, което е разлика от 84 ст. за кг.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук