Саудитска Арабия ще вложи 23 млрд. долара в мащабен проект за разкрасяване на столицата Рияд, съобщи правителството. Планът, който ще включва изграждане на зелени площи, зони за отдих и над 1000 арт инсталации, се стреми да подобри качеството на живот на 5-те милиона жители на столицата и да подготви страната за отварянето на туристическия сектор.

Проектът също така ще отвори възможности за частни инвестиции на стойност 15 млрд. долара, съобщи правителството. Това е последната от поредицата от разработки, които стартират като част от визията на Кралството за 2030 г., инициатива, насочена към разнообразяване на източниците на приходи на богатата на петрол монархия и създаване на работни места в частния сектор.

Скици показват, че предстои изграждането и на 84 мили велоалеи и парк, който е четири пъти по-голям от Централния парк на Рияд. 

Работата ще започне през втората половина на тази година и ще бъде завършена между 2023 и 2030 г., създавайки 70 000 работни места, според държавната информационна агенция SPA.Източник: economic.bg