Само три дни преди изборите в Македония недоволството сред хората в Битоля достигна кулминация. Работниците в захарния завод “4 ноември” в Битоля вчера протестираха срещу българските собственици /компанията “Литекс”/ заради това, че вече не им се изплащат пари за храна и за транспорт.
Вестник “Нова Македония” пише още, че и бившите тъкачки от “Битолалекс” негодуваха от факта, че фабриката им е във фалит от 13 години, а те все още не са получили 24-те си последни заплати. Млекопроизводители пък недоволстваха срещу мениджърите на “Сведмилк”.
Стотина работници в захарния завод в Битоля се оплакаха, че с новия начин на изчисляване на заплатите вече не получават пари за храна и транспорт, а от два месеца водят безуспешни преговори с мениджърите. Те искат правителството да им помогне, тъй като 46 % от капитала са държавна собственост. “С ноемврийската стачка успяхме да повишим заплатите с 30 %, но сега те са намалени със средно 4000 – 5000 денара. Как може държавата да не се интересува какво се случва тук, след като почти половината от фабриката е нейна собственост”, каза Златко Веляновски, председател на синдикалната организация в завода. /БЛИЦ