Националните дегустации на вина, ракии и винено бренди стартираха днес в Международен панаир Пловдив. Известните като «Българските винени Оскари» дегустации предшестват Международната изложба за лозарство и винарство «Винария», предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
В конкурса участват 834 проби - 732 вина, 102 ракии и винено бренди. Те трябва да бъдат да бъдат тествани от две дегустациони комисии, в които за пръв път се включват чуждестранни експерти – Джовани Гардина от Италия и Греъм Брадшоу от Нова Зеландия, и трима търговци. Вината от последната реколта са 471, от тях 170 бели, 25 розови и 276 червени. Мострите от стари реколти са 243, от тях 51 бели, 6 розови и 177 червени. 102 марки ракии и винено бренди се състезават в конкурса, а също 27 специални вина (пенливи, ликьорни и вермути). С най-голям брой вина се представят «Черноморско злато» - Поморие, «ЛВК-Винпром»–Търговище, «Катаржина естейт»–Свиленград, «Винекс-Преслав», «Винпром-Ямбол». Дебютантите на тазгодишните дегустации са пет фирми.
За пръв път в Националните дегустации ще се състезават проби, взети от магазините. «Досега участваха само проби от избите и те показваха потенциала на всеки производител. Класирането на мостри от търговската мрежа е конкурс, предназначен за потребителите и показващ нивото, с което производителите присъстват на пазара», обясни доц. д-р Пламен Моллов, председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира и провежда дегустациите. 17 от общо 48 водещи фирми, участващи сега в тях, са изявили желание да демонстрират качествата на 44 вида бели, розови и червени вина, които предлагат в магазините. Кандидатите посочват 3 търговски обекта, които не са представителни или фирмени, но не знаят в кой ден и къде комисията ще вземе бутилки за проба, разясни Лилия Стоилова, главен секретар на НЛВК. Оценяването на пробите трябва да приключи за две седмици. Победителите в конкурса за българските винени Оскари ще бъдат обявени при откриването на «Винария» на 18 март. По време на дегустациите се определят носителите на приза «Златен ритон», на златни, сребърни и бронзови медали.

«Надяваме се качеството да е високо, тъй като реколтата беше добра», каза Пламен Моллов. Миналата година са преработени 200 000 тона грозде и са направени 137 милиона литра вино, което е съизмеримо с количествата от предходната 2007 г., показват данните в НЛВК. Тревожен факт е спадът на износа за руския пазар с 30-40%, заради кризата в Русия. Две трети от досегашния експорт е бил към Русия.
Моллов съобщи още, че днес стартира Националната програма за развитие на лозарството и винарството, по която има разпределени и бюджетни средства за пет години. За 2009 г. най-много са предвидените суми за преструктуриране и конверсия на лозя в размер на 12 500 000 евро. За пръв път се отделят и средства за застраховане на реколтата в размер на 1 500 000 евро, което е новост за целия аграрен сектор. Третата мярка в програмата е за промоция на пазари в трети страни и за нея са предвидени 1 560 000 евро. /БЛИЦ