Работа се намира най-трудно в Търговище - там престоят на безработните в бюрата по труда е най-голям за цялата страна. Например през юни регистрираните в бюрото по труда чакат средно по почти 19 месеца, което означава, че продължително безработните са огромен дял там.
За страната средният престой в бюрата е 10 месеца и за една година е намалял от 10.8 месеца. Това сочи справка на агенцията по заетостта.

"Този показател силно се влияе от сезонността и динамиката на броя регистрирани безработни. Като цяло, на годишна база се наблюдава снижение на престоя на безработните в бюрото по труда", обясняват пред "Сега" от агенцията.

Безработицата у нас намалява - вече е 8.2% по последни данни към края на юли, в бюрата по труда има малко над 268 хил. души, като за една година те са намалели с почти 42 хил. души. В редица области обаче възстановяването на пазара на труда все още не се случва, защото броят на продължително безработните хора, както и тези в предпенсионна възраст остава висок, което означава, че проблемите са структурни. Това показват и данните за това колко месеца се чака в бюрата, преди хората да намерят препитание.

В Сливен например се чака средно над 17 месеца, в Монтана, Видин и Шумен - малко под 17 месеца. Над една година стоят в бюрата и хората от Враца и Разград. В Търговище официалната безработица е около 15% (по последните детайлни данни на агенцията към май). Около 15 процента е и в областите Смолян, Силистра и Разград. Във Видинско всеки пети е безработен.

На другия полюс са столичани, защото те средно стоят по четири месеца на борсата, преди да намерят работа. В Габрово пък чакат по почти 6 месеца, в Перник и Варна - по седем.