Вчерашната среща трябваше неминуемо да се случи. Бяха поставени няколко въпроса. Единият бе за промените в Закона за енергетиката, които бяха предложени от мен и Делян Добрев. Тези промени ще бъдат гледани още утре на първо четене в парламента.

Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Валентин Николов, който коментира вчерашната среща при премиера Бойко Борисов за цената на тока. "Държавата трябва да помага на бизнеса да бъде конкуретноспособен, като спазва всички европейски директиви. В момента се опитваме да либерализираме пазара на енергия. Второто, за което разговаряхме вчера, е прекратяването на договорите с американските ТЕЦ-Марица 1 и ТЕЦ-Марица 3. ЕК е констатирала прекомерна държавна помощ и е дала своето разрешение договорите да бъдат прекратени. Ще се опитаме да направим прекратяване по взаимно съгласие. Ако това не се случи, ще се опитаме да ги прекратим едностранно. Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори и това да стане, държавата вече е натрупала достатъчно опит и ще можем да защитим нашите интереси", категоричен беше Николов.

"В бъдеще основните енергийни източници ще бъдат възобновяеми, ядрени и газови. Трябва да се намери баланс между трите източника. С натоящите технологии не можем да се справим без АЕЦ "Белене". Нуждаем се от различни типове източници на енергия. Трябва да има разнообразие", разкри още Валентин Николов.