По сметките на млекопроизводителите ще бъдат приведени субсидиите за мляко за март, каза пред бТВ министърът на земеделието Валери Цветанов. Това са 1,7 млн. лв., които са остатък от одобрените вече средства от Европейския съюз, уточни той.
Цветанов беше категоричен, че продължава да иска разрешение от Брюксел за изплащане на 60 млн. лв. Не можем да дадем тези пари без одобрението на Европейската комисия, защото това би довело до санкции от страна на Брюксел към България. Досега правителството не е направило нито една крачка, която да наруши законосъобразните процедури за отпускане на помощи, защото това ще ни постави пред санкции, обясни още той и добави, че ако сега се поддаде на политическо заиграване в българското земеделие, последиците ще бъдат много тежки. “Познавам млекопроизводителите, не искам да има война между нас, аз работя за тях”, отбеляза земеделският министър. Той уточни, че от началото на годината досега фермерите са получили 58 млн. лв. като евросубсидии и национално доплащане. Досега няма данни за намаляване на броя на фермите, но има намаляване на броя на отглежданите животни, каза още Цветанов.
Според него българските фермери са неравнопоставени с останалите от ЕС, защото няма информационна система, която да позволи плащане на субсидиите на глава добитък. Все още се плаща на хектар и това ги различава дори от производителите в Румъния, посочи Валери Цветанов. Според него друг проблем, който води до това състояние на земеделието, е получаването на ниски субсидии от Европа, защото при влизането на България в ЕС, финансовите нива са били занижени.

Корпоративно земеделие е единственият начин за доближаване на цените на производителите до тези на преработвателите. По този начин се затваря цикълът на производството и преработката и се реализира краен продукт, обясни Цветанов. Това е един важен приоритет, за който се получава финансиране от ЕС, обясни още той. /БЛИЦ