За да бъде спечелено доверието на гражданите, е много важно да бъдат информирани, за да са спокойни за своите доходи и спестявания в условия на нарастваща инфлация, както и за съществуващите и рискове.

Това изтъкнаха видни български финансисти, икономисти, политици на форум, организиран от най-голямата работодателска организация у нас КРИБ.

За тях специалистите ни уверяват, че ще имат краткотраен, ограничен ефект, свързан с размера и ръста на цените, но и придружени с нелоялни и спекулативни практики.

Служебният финансов министър каза какво ще ни коства вдигането на минималната заплата

Добре е хората да знаят дали българската икономика ще бъде готова да функционира ефективно при новите регулаторни изисквания за държава членка на еврозоната, от гледна точка на изпълнението както на Маастрихтските критерии след членството ни във Валутен механизъм ІІ известен повече като ЕРМ II. Важни са и поетите от страната ангажименти за макроикономическа стабилност, устойчивост на институциите и адаптиране на законодателната рамка.

Отговорите на всички тези въпроси за еврото можете да чуете по време на финансовата конференция "България в Еврозоната - предимства и възможности".

За открит диалог са поканени всички ангажирани хора с процеса за присъединяване към паричния съюз сега и в годините назад.

Форумът започна с обръщение от вицепрезидента на републиката Илияна Йотова. 

Опитът в тези финансови трансформации е най-важен и именно за това говорят експертите.

Вторият панел от събитието е модериран лично управителят на БНБ Димитър Радев.

За процеса по приемане на еврото своята експертиза споделят заместник-управителят на Хърватската национална банка Михаел Фауленд, председателят на УС на Народната банка на Словения Бонстян Васле, директорът финансови пазари на Нидерландската национална банка Ерд Хубен, както и Алфред Камeр (Alfred Kammer), директор на Европейския отдел в МВФ.

В третия панел Еврозоната - перспективи за финансова стабилност и икономически растеж, ключова роля имат финансистите и икономистите: Владислав Горанов, министър на финансите във второто (2014 - 2017) и третото правителство (2017 - 2020) на Бойко Борисов, Пламен Орешарски, министър-председател (2013- 2014), министър на финансите (2005-2009), Драгомир Стойнев, народен представител, министър на икономиката и енергетиката (2013-2014), Милен Велчев, министър на финансите (2001-2005), Любомир Дацов, зам.-министър на финансите (2001-2005) и Стоил Алипиев, председател на КЗП. Модератор е Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003).

В последния панел Еврозоната - увеличаване на доходите и ползите за бизнеса, участват Бойко Таков, изп. директор на Агенцията за насърчаване на МСП, Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара, Зорница Русинова, председател на Икономически и социален съвет, Петя Димитрова, изп. директор на Пощенска банка, Пламен Димитров, президент на КНСБ. Модератор ще бъде уважаваната София Касидова, ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в ББР, зам.-министър на икономиката (2001-2003).

БЛИЦ припомня, че Костадин Костадинов и депутати от ПГ на партията влязоха в залата на събитието "България в еврозоната - предимства и възможности" и започнаха да репликират част от лекторите

Събитието бе придружено и от политически протест. Група представители на "Възраждане" с хулиганско поведение застанаха пред входа и вдигнаха транспаранти срещу еврото. Част от тях са депутати от парламентарната група, начело с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Те успяха да влязат в залата и започнаха да репликират част от лекторите, включително и представителя на МВФ Алфред Камер. Управителят на БНБ Димитър Радев обаче запази самообладание и продължи да води панела с участието още на заместник-управителя на Хърватската национална банка Михаел Фауленд, председателя на УС на Народната банка на Словения Бонстян Васле и директора финансови пазари на Нидерландската национална банка Ерд Хубен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук