Заради кризата кредитът за жилище вече е достъпен само за по-богатите домакинства. Българи, живеещи в големите градове, с месечен семеен доход под 1500 лв., почти нямат шанс за такъв заем, сочат данните на консултантските компании за януари, пише в. "Сега".
43% от домакинствата, които са успели да изтеглят жилищен кредит през януари, са с доход между 1500 и 2500 лв. на месец, а други 48% получават над 2500 лв., сочат последните данни на "КредитЦентър", оповестени вчера. Едва едно на всеки десет домакинства, изтеглили кредит през януари 2009 г., е с доходи под 1500 лв.

Статистиката на друг финансов посредник - "Финсити", е още по-обезкуражаваща. Според нея най-много ипотечни заеми отиват у хора, чийто личен, а не семеен месечен доход, е поне 1500 лв.

"Семейства с доход под 1500 лв. вече много трудно могат да изтеглят заем за жилище, макар че не е напълно невъзможно", коментира шефът на "Бест кредит" Пламен Пейчев.

Тези данни описват коренно различна ситуация в сравнение с година по-рано. Тогава над 60% от хората, които взимаха заем за жилище, бяха с доход до 1500 лв. Едва 11% беше групата на по-заможните, т. е. с месечен доход над 2500 лв. Изводът е, че дори да искат да се възползват от поевтиняването на имотите, по-бедните семейства няма как да го направят.

За банките тази група хора вече е рискова и трудно би могла да поеме непрекъснато покачващите се лихви по кредитите. Още повече че се иска сериозно съфинансиране от страна на клиента в рамките на 20-40, дори и 50% от цената на имота. Освен това банките вече искат на семействата да им остава доста по-висок доход, след като платят месечната си вноска по кредита. Например банка "Пиреос" иска дългът да е максимум 15-30% от месечния доход, а само допреди месец можеше да бъде 40-65% от дохода.

Междувременно лихвите по жилищните кредити продължават да се покачват и през януари, макар и по-кротко в сравнение с главоломния скок през октомври м.г. Това се случва въпреки намалението на междубанковите лихви у нас и въпреки уверенията на финансисти, че потенциалът за поскъпване на заемите бил изчерпан.

Лихвите по кредитите на Банка ДСК във всички валути през януари са повишени с 0.50%. SG Експресбанк е качила процентите с 0.45-0.55% за кредити в евро и с 0.40-0.85% за левовите заеми.

Други банки са предприели различен подход - спрели са да покачват лихвите, но почват да вдигат таксите. УниКредит Булбанк например е увеличила таксата за разглеждане на документи. Ако преди е била 50 лв., през януари е вече 80 лв. Ако е била 100 лв., става 300 лв.

Очакваше се някои трезори като Емпорики Банк и Общинска банка да свалят лихвите по кредитите, защото ги определят на базата на 3-месечния ЮРИБОР, а този индекс отчете срив през последните няколко месеца. Само че през януари двата трезора са вдигнали надбавката към тези индекси и така лихвата по кредитите им си остава същата.

Високите лихви по депозитите, с които банките изкушават от месеци насам граждани и фирми, не дават много голям ефект. От октомври до декември домакинствата са увеличили спестяванията си с едва 120 млн. лв., а фирмите - с нищожните 17 млн. лв., сочат данните на БНБ, оповестени вчера. За цялата 2008 г. спестяванията на фирмите в банките са намалели с 50 млн. лв. и към края на декември 2008 г. са в размер на 13.4 млрд. лв. Целият ръст на депозитите през м. г. в размер на 3 млрд. лв. е благодарение на домакинствата. През 2007 г. обаче ръстът беше много по-висок - 8 млрд. лв.

Кредитите, които банките са раздали на граждани и фирми, са за 48 млрд. лв., сочат данните на БНБ към 31 декември 2008 г. От тях във фирмите са отишли 30 млрд. лв., а в домакинствата - 18 млрд. лв. Кредитният ръст за м. г. е 32%, което е около двойно по-малко в сравнение с 2007 г./БЛИЦ