Великден чука на вратата, а в Пловдив вече падат рекорди СНИМКА

По-малко от месец преди Великден и Гергьовден, родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за килограм в Града под тепетата

По-малко от месец преди Великден и Гергьовден, родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за килограм в Пловдив. Традиционно летвата се вдига в търговска верига „Лекси“.

Там охладен агнешки бут се предлага за 31.99 лв., което е с лев повече в сравнение с миналата година в същия магазин, установи проверка, цитирана от „Марица“.  Пак там охладената плешка струва 29.99 лв., а ребрата – 27.99 лв.

Припомняме, че във Великденската кошница за 2023 г., изчислена от Системата за агропазарна информация /САПИ/ към Министерство на земеделието и храните, средната цена на агнешката плешка в Пловдив бе 26 лв. за килограм.  

Определено има спекула по веригата производител – прекупвач – търговец, категорични са от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. По данни на браншовиците тази година изкупната цена на живото тегло на агнетата от фермата е между 8 и 10 лв. без ДДС за килограм.

В другите физически хранителни обекти под тепетата агнешко месо все още няма. Иначе онлайн магазините са залети от оферти както за българско, така и за вносно охладено и замразено месо от Македония, Испания, Нова Зеландия, Ирландия и Гърция. Според разфасовките цените варират, като най-високата цена за килограм е 29 лв.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук