В следващата финансова година ще мислим за засилване на инвестиционната програма, така и за мерки, които облекчават достъпа на малки и средни предприятия до финансови ресурси. Това заяви пред журналисти финансовият министър Пламен Орешарски.

Премиерът Сергей Станишев привика днес водещи български икономисти, които да му дадат съвети как България да се приземи по-леко от глобалната финансова криза и какви мерки да бъдат предприети, ако това не стане. На срещата бяха обсъдени бъдещите планове, които правителството ще предприеме относно очакваните ефекти на глобалната криза върху българската икономика с оглед настройване на политики за противодействие, особено в контекста на проектобюджета за следващата година, тъй като част от тежестта ще падне и върху фискалната политика, обясни още Орешарски. Приоритет номер едно ще е макроикономическата стабилност, публичните инвестиции и социалната насоченост, каза финансовият министър. Според него и всички останали икономисти, които присъстваха на срещата, банковата ни система е много стабилна. Единственото, което е проблемно в случая е, че кредитите ще са малко по-скъпи и ще е по-труден достъпът до тях.

Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии лош сценарий не е изключен. Затова Министерството на финансите и БНБ са обсъждали възможни мерки, в случай, че нещо се случи.
Вероятностите за момента да стане нещо лошо не ни изглеждат много големи, но съществуват. Една от мерките е поетият от страната ни ангажимент към ЕС да вдигне гаранциите по депозитите, за да има някаква унифицирана политика, която да възстанови доверието във финансовата система, каза още Ганев. С колко ще бъдат вдигнати гаранциите не се знае обаче. Според него, ако ще се предлага и приема някакъв законодателен пакет във връзка с предприетите мерки за оздравяване на финансовата система, трябва внимателно да се прецизира езика, защото вкарването на такъв законодателен пакет само по себе си може да предизвика паника.  

Според Лъчезар Богданов от Industry Watch нови рискове за българската икономика на този етап не са се появили.

Светла Костадинова от Института за пазарна икономика заяви, че идеята на всички привикани при Станишев икономисти е чуждестранните инвеститори, които са тук, да продължат да искат да бъдат тук, а тези, които след време ще си търсят пазар за инвестиции, да изберат нашия. “България трябва да се възползва от добрия момент на незасегнатата си позиция”, каза тя.

Според Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" евентуално за България би било лошо, ако намалеят чуждите капитали в страната, заради кризата. Това, което се случва в Унгария и Румъния било притеснително, защото инвеститорите се плашели от тяхната  твърде популистка политика. “Нашата идея е да не бъдем свързани с тези две страни и когато те се сринат и ние да се сринем с тях. Трябва да се стремим да градим доверие към страната много повече, отколкото предишните месеци. Нямаме нито американските, нито исландските, нито естонските проблеми, затова трябва да запазим доверието на инвеститорите към страната, както и притока на капитали през банковата система и реалния сектор”, каза Ангелов. 
Десислава Вангелова/БЛИЦ