Германският автомобилен концерн „Фолксваген“ все още търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа. Това съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

„Няма окончателно решение на Надзорния съвет", заяви премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл (ГСДП), който е част от ръководния орган на „Фолксваген“. 

ARD разби мечтите на България за завод на Volkswagen

Неотдавна бе съобщено, че Турция вече е избрана за изграждането на завода на стойност милиарди.

От компанията опровергаха информацията. България също участва в надпреварата.

„Разбира се, независимо как се вземе това решение, то ще бъде икономическо, а не политическо изявление", увери Вайл, като допълни, че се очаква такова да има „може би на следващото или на по-следващото заседание на Надзорния съвет“.

Съответно процесът вероятно ще се продължи през есента, пише Фокус.

Критиците твърдят, че избирането Турция не е съвместимо със ситуацията с правата на човека в страната. 

Впечатлението, че компанията отслабва дейностите си в Германия, като пренасочва все по-голяма част от работата си в страни с по-ниски разходи за персонал, противоречи на политиката на ГСПД.

„Принципно ситуацията е по-сложна… Компанията трябва да отваря нови пазари за продажби, също чрез пазарно ориентирано производство", подчерта Вайл.

Съгласно думите му, „Фолксваген“ трябва да има право да присъства в много страни. „Ето защо се справя толкова добре, защото не само гледа на нещата с национални очила, а се утвърждава в международен план от десетилетия", обясни Вайл. 

Наскоро „Фолксваген“ представи добри резултати за работата си, въпреки дизеловата афера и проблемната автомобилна индустрия.

От април до юни продажбите са се увеличава с близо седем процента спрямо предходната година, въпреки че са доставени по-малко автомобили.

Също така печалбата на компанията се е увеличила значително през този период с почти една четвърт.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!