19 български компании и 20 чужди фирми получиха златни медали на провеждащия се в момента Международен технически панаир в Пловдив. За българския пазарен “Оскар” кандидатстваха 82 експоната на изложители.

Сред наградените е фирма “Екстрапак”, която произвежда торбички от дегрален – материал, който се разгражда десетки пъти по-бързо от обикновения найлон. Злато получи и волейболната легенда Любо Ганев, за когото това е трето панаирно отличие. “Преди няколко години, когато спрях да се занимавам със спорт, си пожелах да имам повече медали в бизнеса отколкото в спорта”, каза Ганев. Той участва в панаира с фирмата си “Ремикс България” ООД, София. Отличието му бе присъдено за представеното от него полуремарке с бутилки за компресиран природен газ метан. Така дори в районите, в които няма газопроводи, вече ще може да се доставя газ.
Златните медали бяха раздадени на тържествена церемония в Конгресния център на панаира. Отличията бяха връчени от министрите на транспорта и на екологията Петър Мутафчиев и Джевдет Чакъров, областният управител Тодор Петков, кметът Славчо Атанасов и изпълнителният директор на панаира Георги Гергов. Премиерът Сергей Станишев изпрати писмено поздравление до лауреатите. “С вашата енергия и осъществени амбиции, с проектите и партньорствата в областта на търговията и инвестициите вие очертавате новата бизнес карта на региона. На нея България заема все по-важно място”, казва в обръщението си Станишев.
Церемонията бе водена от популярния телевизионен журналист Ники Кънчев, а за гостите пя поплегендата Васил Найденов. /БЛИЦ