Българите пестят от покупки на нови жилища и автомобили, но не и от пътувания в чужбина. Това сочат последните данни на “Индъстри Уотч” за финансовото богатство на населението, направени за последното тримесечие на 2008 година. В последните месеци благосъстоянието на българските домакинства нараства много по-бавно отпреди, отчете икономистът Лъчезар Богданов.
Най-големите притеснения на българина през ноември са били намаляване на трудовите доходи или загуба на работното място. По последни данни на НСИ безработицата се е увеличила само 0.65%, което през януари е по сезонни причини, обясни Лъчезар Богданов. Към края на годината средната заплата расте с 20%, а годишният ръст за 2008 година е от 11.5%. Това означава, че най-големите страхове на българина от финансовата криза за сега не се материализират, тъй като няма масова безработица. Кризата все още не е влязла в ежедневието на хората, коментира икономистът.
Второто притеснение е било увеличаване на лихвените проценти по кредитите. Лихвите по жилищните кредити от септември до януари месец 2009 година са се повишили с 0.6% или от 8% на 8.6%. Лихвите по потребителските кредити са нараснали от 9.78% за септември 2008 г. на 11.3% за януари 2009 г. Тук притесненията на българина са частично реализирани, коментира икономистът от “Индъстри Уотч”.
На трето място като безпокойство българите са посочили спада на цените на жилищата. Проучването показва, че за последното тримесечие на 2008 г. се регистрира спад от 4.1% на цените на недвижимите имоти, но все пак на годишна база се отчита ръст от 11.1%.
Наблюдава се значително свиване в отпускането на нови кредити от страна на банките, но все пак те финансират. Въпреки кредитната експанзия от 2007 г. все още не може да се говори за свръхзадлъжнялост към банките, отчетоха още от организацията. Данните обаче показват спад на сделките с имоти. Българинът все по-малко купува нови жилища. Също така се отчита и спад на ипотеките. Банките и домакинствата са много по-предпазливи, отчитайки риска от загуба на доход, обясни Лазар Богданов.
Спаднали са значително и продажбите на нови автомобили, за януари те са наполовина.
Доходите от чужбина също са спаднали с 12.6% заради по-тежката икономическа ситуация на страните от Еврозоната. Намаляват възможностите за спестяване на българите, припечелващи зад граница, но все пак не се очаква масово завръщане у нас, коментира още Богданов.
Независимо от кризата обаче българите продължават да харчат пари за пътувания в чужбина, наблюдава се ръст от 6.8%.
Доверието в банките все пак остава високо, отчетоха още от “Индъстри уотч”. Те остават предпочитания начин за пестене. 1/4 от финансовото богатство е в банките. Няма теглене на депозити. Техният растеж обаче се забавя с около 10% за 2008 година. Депозитите до 20 хиляди лева са над половината от всички спестявания в банките. Лихвите на депозитите също нарастват.
Най-значителен спад от финансовото богатство бележат акциите и вложенията в пенсионни фондове, заради срива на Фондовата борса. Петя Шекерлетова, БЛИЦ