Купуваме боб за 3,20 лв. (1,60 евро) килото, а германците - само за 75 евроцента. Това показва сравнение на цените в България, Гърция, Германия, Франция, Италия иХоландия. Излиза, че даваме над 2 пъти повече пари за фасула, и то без да отчитаме разликата в доходите и стандарта на живот.
&ldquo;Реално наш боб почти няма. Над 85% се внасят от Египет, Китай, Киргизстан и разни странни места&rdquo;, коментира Едуард Стойчев, шеф на държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред &ldquo;24 часа&rdquo;. Според него обаче не това е причината за по-високите цени у нас, защото политиката на търговските вериги в Германия била да държат евтини стоки от първа необходимост като боб, ориз, захар и олио.<br /> <br /> &ldquo;Често бобът се продава у нас със съмнителни документи. Няма утвърдени големи фирми, които да реализират стратегии за налагане с дългосрочно ниски цени, каза още Стойчев. - Има дори &ldquo;смилянски&rdquo; боб от Китай. Всичко това води до несигурност на пазара, временни дефицити и по-резки промени. В същото време в Германия се работи с дългосрочни договори и големи количества.&rdquo;<br /> <br /> В България продължаваме да даваме и доста повече за захар от гърците, например. При нас сега пакет от сладката стока струва средно 2,55 лв./кг в кварталните магазини, докато при южните ни съседи, въпреки кризата, е едва 90 цента. В Германия и Холандия е дори още по-евтина - 69 евроцента.<br /> <br />