Знам ли дали това не е поредна стъргалка на министъра, да бавим топката, за да удушим завода, защото схемите на министъра от миналата година да си измислим причини, поради които да спираме завода, са безброй. Това заяви за БЛИЦ председателят на синдикат Металици към КНСБ Васил Яначков по повод на сериозния интерес от страна на бразилската компания CSN да инвестира в комбината, огласен от Министерство на икономиката.
За бразилската компания научих вчера, че е имало някаква конферентна връзка със синдика на Кремиковци,  по време на нея там е бил министърът, както и президентът на Бразилия. Повече нищо не знам, освен че те са заявили, че нямат завод в Европа и затова проявяват много сериозен интерес, каза Яначков. Според него днес от 16,00 часа се предвиждала среща на премиера Сергей Станишев с представители на най-високо ниво на украинския кандидат за завода Смарт. Яначков обаче каза, че не знае дали срещата се е провела и ако да - какви са резултатите. Ние не притискаме правителството да каже тези са, за това сме поискали да има експертен екип, който да погледне спокойно, задълбочено всички страни на евентуална сделка, защото има странни казуси. Да не се окаже, че сега ще си стиснат ръцете с премиера, а след това ще си скубем косите, както се случи с Ворскла стил. Едно му е обещано на него, друго е видял той в договора за ишлеме и резултатите дойдоха на лице.  Правителството си е правителство, обаче правителството сигурно трябва да консултира поне с някой от най-големите кредитори, за да не се случи така вкарват пари и някой от кредиторите започва да блокира нещата, завежда дела. Разговорът с министър-председателя официализира нещата, обаче експертно и по екологичната схема трябва да има уточнения, каза Яначков.
Той сподели още, че се говорело за някакъв друг международен консорциум, който също проявява интерес към комбината и идва от Чехия. Те имали практика да вземат заводи в кризисно положение, да ги възстановяват и след това да ги продават. Според него само за въвеждане на завода в работа ще са необходими 50 милиона лева. Това е единия месец, още веднъж втория, и на третия месец завода ще започне да му връща от продажби, каза Яначков. Затова казваме да не си умиват ръцете после с нас - да си извикат специалисти. Ние затова настоявахме да има някаква финансова инжекция, за да може завода да се поддържа. Аз много се страхувам обаче от това: Хайде сега още дни, още дни и докато изберем костюм на младоженеца, той е умрял, заключи Яначков.
Калина Петрова, БЛИЦ